Вторник,

Ковид добавката за пенсионерите пада на 60 лв. от януари

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Ковид добавката за пенсионерите пада на 60 лв. от януари
A
A
A

370 лв. ще е минималният размер на пенсиите от януари, а ковид добавката, която през последните три месеца е 120 лв. ще падна наполовина и ще стане 60 лв., стана ясно от изявление на министъра на финансите Валери Белчев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

„Досега имаше минимална пенсия от 300 лв. и ковид добавка от 120 лв., което прави доход от 420 лева. Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато свалим ковид мерките изведнъж, парите на пенсионерите отново да спаднат на 300 лв., направихме предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лв. Остатъкът до настоящата ковид добавка да бъде нова добавка. Нашето предложение е тя да стане 60 лв., така че сумата да е 430 лв. След като пандемията приключи, тогава в най-лошия случай пенсионерът с минимална пенсия ще взима 370 лв.“, обясни Валери Белчев.

Той отказа да говори за пенсионна реформа от позицията на служебен министър. По отношение на пенсиите е много важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада, подчерта Белчев.

Какъв трябва да е размерът на минималната работна заплата?

„Трябва да мислим и за работодателите. Ако прекалено много се вдигне минималната работна заплата, рискуваме да фалираме прекалено много фирми и хората да останат без работа. Това е един баланс, който работи на базата на търсенето и предлагането. Трябва да мислим за бизнеса, не само за заплатите“, каза Валери Белчев.

„Много ми се иска хората да получат по-високи минимални заплати, но се опасявам, че нашият пазар все още не може да ги поеме“, допълни той.

Според него е добра идеята минималната заплата да е процент от средната работна заплата за предходната година. „Тази тема се обсъжда и в рамките на опитите за формиране на коалиция в момента. Бих подкрепил такова нещо, но такава реформа изисква достатъчно дълъг управленски хоризонт. Тя не може да стане от днес за утре. Дори плановете и на политическите партии, които го предлагат, са това да влезе в по-следващия бюджет за 2023 г.“, обясни служебният финансов министър.

На въпрос как гледа на идеята за диференцирана минимална работна заплата по региони той отговори, че това е нещо, което би „разбъркало системата доста сериозно“.

Притеснителна ли е инфлацията?

„Инфлацията притеснява всички, но според данните на НСИ тя не е чак толкова висока. Засили се в края на годината заради ръста на електроенергията и газа. По последни прогнози вероятно темпът в рамките на следващите няколко месеца ще бъде овладян, така че не очаквам шокови инфлации в рамките на следващата година“, смята финансовият министър.

„Колкото повече се вдигат цените, толкова повече трябва да се вдигат заплатите. Не мога да отида в едно предприятие и да кажа колко да плащат. Това е пазарна икономика и нека да се погрижим по-скоро бизнес климатът да е добър. Оттам нататък това са отношения между работодатели и служители“, обясни финансовият министър.

Бюджет и дълг?

„Това, че няма редовно правителство не означава, че Министерството на финансите ще спре да работи. Ние сме длъжни да пазим стабилността в държавата и да спазваме закона. А законът изисква министерството да внесе бюджет. Оттам нататък в ръцете на партиите и Народното събрание е да прецени каква част от него ще възприеме и как ще го актуализира“, обясни Белчев.

„Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък“, отговори той. Предвижда се да постигнем дефицит от порядъка на 2,9%.

„Възможността да теглим дълг е от порядъка на 10-12 милиарда. Не казвам, че ще се наложи да теглим всичко това, но планът ни е да заложим таван, който да достига до лимита. Би било разумно и напълно нормално да планираме международна емисия, защото местният пазар е сравнително ограничен. Като държава най-малкото имаме нужда от диверсификация по линия на дълговете“, на мнение е Белчев.

Ще има ли вдигане на данъци или въвеждане на нови?

„В никакъв случай не предвиждаме да се вдигат данъци. Да не забравяме, че те са един субект, който се определя от Народното събрание. В настоящия план не предвиждаме каквото и да е било увеличение на данъци“, категоричен бе Валери Белчев.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички