Четвъртък,

Костов изригна срещу службите. Не може да им се има доверие!

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
2890
Костов изригна срещу службите. Не може да им се има доверие!
A
A
A

Позицията на България е опасно колеблива. Службите ни не са достоверни и не може да им се вярва, заяви в интервю за Нова телевизия бившият премиер Иван Костов, който коментира войната в Украйна и позицията на българските власти по въпроса.

"Правителството не може да се спотайва, да угаждат с фалшив батальон. Те трябва да реагират, да заемат позиция, защото иначе ще бъдат обвинени, че са вдигнали цените, а не го е направила войната в Украйна", скара се Костов.

"Важно е къде е смелостта на новия военен министър и къде ще застане. Властта да бъде смела, да има кураж и да води хората", призова той.

Според Иван Костов всеки превзет град в Украйна нанася голяма щета на руския народ. "Всяка победа на Путин е поражение за Русия. Как може да нападат Киев, майката на руските градове. Сега задачата на Путин е да ги деукрайнизира, а не да ги денацифицира, те се обединиха около своята идентичност", отбеляза той.

По думите му Путин елиминира гравитацията на Русия като световна сила. "Православието го разстреляха в тази война. Той елиминира Русия и е най-опасен за своята страна. Като се лиши от всички притежания, остава само една озъбена военна сила. Ще праща в ужас, но никога няма да привлича", каза Костов и допълни, че санкциите са неочаквано бърза реакция на Евросъюза и НАТО.

"Европа и Западът са река с много ръкави в спокойна местност, но в улея на войната се е устремила с все по-нарастваща сила. Този ефект Путин изобщо не е очаквал. Няма как НАТО да затвори небето на Русия, това ще доведе до война, би било много лошо. Голям е рискът да излезе войната извън Украйна. Шансът руската армия да завладее цяла Украйна е много малък, а прогнозата за дългосрочна война е вярна, а конфликтът ще донесе страдания с бедствени мащаби", посочи Костов.

Според него руснаците няма какво да направят на ядрените централи, а просто искат да причинят енергийна криза.

Иван Костов смята, че ако отстранят Зеленски, той ще се превърне в икона, която винаги ще стои между Русия и Европа. "Русия ще се самоизолира за десетилетия напред, самият Путин се е изолирал, това не е хубаво и най-много ме плаши", подчерта бившият премиер.

Подкрепата за Путин у нас е намаляла два пъти от началото на инвазията, а Костов счита, че част от нея ще се възстанови след определено развитие на военните действия.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички