Костов изригна срещу службите. Не може да им се има доверие!

Правителството не може да се спотайва, да угаждат с фалшив батальон

Костов изригна срещу службите. Не може да им се има доверие! | StandartNews.com

Позицията на България е опасно колеблива. Службите ни не са достоверни и не може да им се вярва, заяви в интервю за Нова телевизия бившият премиер Иван Костов, който коментира войната в Украйна и позицията на българските власти по въпроса.

"Правителството не може да се спотайва, да угаждат с фалшив батальон. Те трябва да реагират, да заемат позиция, защото иначе ще бъдат обвинени, че са вдигнали цените, а не го е направила войната в Украйна", скара се Костов.

"Важно е къде е смелостта на новия военен министър и къде ще застане. Властта да бъде смела, да има кураж и да води хората", призова той.

Според Иван Костов всеки превзет град в Украйна нанася голяма щета на руския народ. "Всяка победа на Путин е поражение за Русия. Как може да нападат Киев, майката на руските градове. Сега задачата на Путин е да ги деукрайнизира, а не да ги денацифицира, те се обединиха около своята идентичност", отбеляза той.

По думите му Путин елиминира гравитацията на Русия като световна сила. "Православието го разстреляха в тази война. Той елиминира Русия и е най-опасен за своята страна. Като се лиши от всички притежания, остава само една озъбена военна сила. Ще праща в ужас, но никога няма да привлича", каза Костов и допълни, че санкциите са неочаквано бърза реакция на Евросъюза и НАТО.

"Европа и Западът са река с много ръкави в спокойна местност, но в улея на войната се е устремила с все по-нарастваща сила. Този ефект Путин изобщо не е очаквал. Няма как НАТО да затвори небето на Русия, това ще доведе до война, би било много лошо. Голям е рискът да излезе войната извън Украйна. Шансът руската армия да завладее цяла Украйна е много малък, а прогнозата за дългосрочна война е вярна, а конфликтът ще донесе страдания с бедствени мащаби", посочи Костов.

Според него руснаците няма какво да направят на ядрените централи, а просто искат да причинят енергийна криза.

Иван Костов смята, че ако отстранят Зеленски, той ще се превърне в икона, която винаги ще стои между Русия и Европа. "Русия ще се самоизолира за десетилетия напред, самият Путин се е изолирал, това не е хубаво и най-много ме плаши", подчерта бившият премиер.

Подкрепата за Путин у нас е намаляла два пъти от началото на инвазията, а Костов счита, че част от нея ще се възстанови след определено развитие на военните действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай