Костадинов измъкна подкрепа от ДПС и ГЕРБ за 0% ДДС

Депутатите обсъждат промени в Закона за данък добавена стойност

Костадинов измъкна подкрепа от ДПС и ГЕРБ за 0% ДДС | StandartNews.com

"В следващия обсъждан бюджет ние ще направим финансова рамка, в която ще обосновем предложението си за 0% върху стоките и услугите, които са най-важни за бедните хора. В извънредната ситуация, в която се намираме, би било редно да се помисли за хората, които плащат най-високата цена - болните хора". Това заяви председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

Костадинов изтъкна, че в програмата на „Възраждане“ е записано още преди 7 години, че за 3 вида стоки ДДС трябва да бъде намалено на 0%.

„Във Великобритания ДДС за лекарствата и книгите е 0%. По отношение на двете наши съседни балкански държави - Гърция и Румъния - в Гърция имаме 6% за лекарства и книги, в Румъния – 9%. Трябва да помислим и за финансовото здраве на хората. Ако не можем да дадем парите на хората, които са най-потърпевши от ситуацията в момента, нека поне да не им вземаме пари. Ние от „Възраждаме“ ще настояваме на това“, категоричен бе той.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС от своя страна заяви, че парламентарната група на партията му ще подкрепи предложенията на колегите им от „Възраждане“. „Бихме искали да добавим по отношение на книгите едно уточняващо предложение – там, където става въпрос за електронни книги, да бъдат добавени и аудио книги. Това е важно уточнение, защото то е свързано с хората, които са незрящи, които благодарение на аудио книгите имат достъп до литература. Нашето предложение е аудио книгите да бъдат приравнени с електронните книги“, каза той.

Йордан Цонев бе категоричен, че от парламентарната група на ДПС ще подкрепят внесения проект. „Налага се да удължим срока на действие на тези облекчения. Дали те са достатъчни е друга тема. Нямаме време в момента да променяме дизайна на мерките. Не трябва да стресираме бизнес средата съвсем целенасочено. Въпросът е спазваме ли процедурите или не. Когато говорим за възстановяване на парламентаризма – трябва всички неща да се случват през установените процедури. Ние ще подкрепим едно абсурдно изключение – данъчен закон да се приеме на 2 четения в 1 заседание, за да не бавим този процес. Добре е законопроектите да минават през обществено обсъждане. Но има случаи, в които НС ще бъде изправено пред хипотезата да приеме един закон без той да е обсъждан. Винаги сме се противопоставяли на ограничаването на законодателната инициатива и законодателния процес“, обясни народният представител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай