Костадин Костадинов:Трябваше да сме посредник между Русия и Украйна

Не съм човекът на Кремъл у нас, Възраждане защитава само българския национален интерес, казва лидерът на Възраждане

Костадин Костадинов:Трябваше да сме посредник между Русия и Украйна | StandartNews.com
  • Не ние замеряхме Кирил Петков на Шипка, казва лидерът на Възраждане д-р Костадин Костадинов
  • Не съм човекът на Кремъл у нас, Възраждане защитава само българския национален интерес

-  Г-н Костадинов, казахте, че Украйна Ви е сложила черен печат заради информация от българското разузнаване, че сте руски агент.Украинското посолство в София отрече, а "Демократична България" даже се зарадва, като Владислав Панев заяви: "Адмирации за този, който е натопил Костадинов". Какво се случи в Украйна?

- Нека започнем с това, че когато се прибрах от Украйна, поисках среща с украинския посланик, точно за да разберем какво се е случило. Украинският посланик обаче отказа разговор и отказа категорично среща, което потвърждава това, което вече и Вие знаете. Именно, че на мен ми беше поставен черен печат. Военните, които ме намериха в Болград и ме ескортираха до самата граница, ми казаха, че те са получили информация от „балгарская разведка“ (българското разузнаване), казвам го на руски, защото така ми беше казано, че аз съм председател на проруска партия.

Съответно наложиха ми черен печат и забрана за 10 години за влизане в Украйна. Единият от четиримата военни, които ме ескортираха, докато ме охраняваха, каза, че трябва да се радвам, че имам черен печат, защото всъщност трябвало да ме разстрелят.

- Защо отидохте в Украйна?

- Поводът за ходенето ми в Украйна беше среща с местни българи, за да уточним от каква точно хуманитарна помощ имат нужда те. Слава Богу, успяхме да свършим това, за което отидохме. Като се завърнах в България със съмишлениците ми от Възраждане стартирахме кампания „Помощ за българите в Украйна“.

Кампанията има за цел да набере хуманитарна помощ за нашите сънародници там. В резултат на нея първите 10 тона събрани хуманитарни помощи заминават днес за Украйна. Кампанията ще продължи докато нашите сънародници в Украйна имат нужда. При посещението ми  разбрах, че българската държава не е изпратила нищо до българите там.

Ето защо помолих хората, с които говорих, да изпратят писмо до министър-председателя, председателя на Народното събрание и председателите на всяка една от парламентарните групи в българския парламент, с което те да бъдат запознати с нуждите на нашите сънародници в Украйна. Доколкото ми е известно все още българската държава не е изпратила помощ за там. Говоря конкретно за българите. Иначе министър-председателят каза, че са изпратени осем камиона, очевидно обаче те не са изпратени в районите, в които има българи, а са изпратени там, където няма нито един българин.

Изводите за това, защо е такава политиката, ги оставям на хората, които са достатъчно интелигентни сами да си ги направят.

- Вие ли сте човекът на Кремъл у нас?

- Не! Аз съм човекът на българския народ в българския парламент. Възраждане е доказала, че защитава само и единствено българския национален интерес. Възраждане е единствената българска национална организация в българския парламент.

В момента там имаме шест американски или проамерикански политически партии и една българска и това е Възраждане. Да, ние можем да урегулираме отношенията с Кремъл поради следната много проста причина: Ние нямаме зависимости от никого и можем да седнем и да се договорим с всеки на базата единствено и само дали тези договорености ще отговарят или не на българския национален интерес. Ние не се отчитаме в американското посолство, за разлика от управляващите, и не ходим в никое друго посолство. Ето защо сме единствените, които могат да урегулират отношенията на България с Кремъл.

- Нарекохте българските специални служби предатели. Защо?

- Как да окачествя това нещо, че собствената ми държава ме е предала? Как да окачествя това, че нещо е накарало някой в България да се опита да реши свой вътрешнополитически проблем с външни политически средства? Истината е, че Възраждане е проблем, много сериозен проблем за статуквото в България.

Възраждане застрашава колониалния статут на България. Възраждане е инструмент, с който българите могат да възстановят отново загубената си преди десетилетия независимост. Поради това бидейки заплаха, и Възраждане, и аз, като неин водач, сме предвидени за елиминация. Честно казано, това което направиха беше изключително подло.

Вярвам, че министър-председателят ни няма нищо общо с това, вярвам че той не е бил наясно с това, което се е случило. Остава единствено да разберем кой точно е човекът. Това разбира се ще го направим, когато българите дадат доверието си на Възраждане и ние започнем да управляваме държавата, защото към настоящия момент аз съм категорично убеден, че службите ни ще отрекат участие.

Нещо повече. Те само преди няколко дни отрекоха, че са ни подслушвали, въпреки че в 46-то Народно събрание имаше комисия, в която изтече списък с имена на подслушвани български граждани. От подслушани 130 лица около 30 бяха от Възраждане. Практически цялото ни ръководство и някои от по-изявените активисти от страната са били обект на подслушване. Така че те отричат нещо, което е оповестено официално, какво остава за нещо, което са ми казали украинските граничари.

- "Продължаваме промяната" поиска информация от ДАНС, МВР, ДАР и Военното разузнаване защо Ви е забранено да влизате в Украйна. Вярвате ли на информацията, която службите ще дадат?

- Не! Няма как да им вярвам. Миналата седмица имаше отчет за дейността на ДАНС за 2020 г., в който липсваше специалната операция проведена срещу Възраждане. При нея бяха разпитани 360 човека, били сме следени, били сме и подслушвани.

За тази специална операция дори и медиите писаха. Ставаше въпрос тогава за процеса за забраната на Възраждане. Те отричат това нещо да се е случвало и го няма в техния официален доклад. Разбирате ли? Естествено, че няма как да им вярваме и ние казваме, че в този си вид българските служби и конкретно ДАНС обслужват чужди национални интереси. В тях има чужди агенти, които първо докладват на чуждите разузнавания и чак тогава на съответните свои началства. Ето точно поради тази причина ДАНС трябва да бъде разформирована и да бъде преоснована. Така както трябва да бъде преоснована и българската държава като цяло.

- Привърженици на Възраждане ли хвърляха снежните топки по премиера Кирил Петков? Одобрявате ли това?

- Не! Естествено, че не сме ние. Искам да припомня, че няколко седмици преди това на 22-ри февруари ние организирахме голям протест, на който се събраха около 5000 души в центъра на София. Той беше за отмяната на „Зеления сертификат“. Тогава ние искахме среща с министър-председателя. Той дойде и говори пред тези 5000 българи, събрани пред Министерския съвет.

Никой тогава не си позволи да отправи каквото и да било посегателство върху него и неговата личност. Нещо повече, когато бяхме на Шипка, точно ние апелирахме да се въведе ред и да не се викат политически лозунги там, защото на 3-ти март и на Шипка не бива да има политика.

Докато ние бяхме там нямаше проблеми. След като си тръгнахме, със своето присъствие и с непремерената си реч, очевидно министър- председателят е провокирал стоящите там граждани. Далеч не всеки човек, който беше на Шипка, беше от Възраждане. Но пък на мен ми стана много обидно, когато впоследствие прочетох, че хората, които били на Шипка, били една тълпа от 2000 души. Когато министър-председателят започне да нарича собствения си народ тълпа, дните му са преброени, а той самият е обречен.  

- Възраждане не подкрепи декларацията на парламента, осъждаща войната в Украйна. Каква е позицията на партията по този конфликт, който целият свят осъжда в момента?

- Конфликтът не е осъждан от целия свят. Напротив. Има много държави, които отказват да вземат страна, има и такива, които подкрепят Русия. Тези от тях, които са на страната на Украйна и на страната на САЩ, защото истината е, че тук говорим не за Руско-Украински, а за Руско-Американски конфликт, всъщност са 48 държави. За съжаление България е сред тези 48 държави, които Русия определи като неприятелски и с които очевидно Руската федерация ще ограничи всякакви контакти в близките години.

Дори с приключването на военните действия тези неприятелски отношения ще продължат. Само че тези 48 държави са 1/4 от държавите по света, които са 204. Възраждане заяви позицията си още в самото начало. В този братоубийствен конфликт между две както братски помежду си, така и братски на нас държави, ние трябваше да имаме една единствена позиция и тя трябваше да е посредническа.

България има свое малцинство, както в Украйна, така и в Русия. Ние трябваше да бъдем тази държава, която намирайки се в уникално положение между Изтока и Запада, да може да посредничи и по този начин да облекчи положението на своите сънародници, както в Русия, така и в Украйна. Нищо от това не се случи.

- Каква помощ трябва да окаже държавата на общините, които в момента приемат бежанци от Украйна и се справят само и единствено със собствените си средства?

- До момента хората, които са поискали бежански статут, са малко над 100 и това е официалната информация. Всички останали, които влизат в нашата държава, до някаква степен се оправят сами и не желаят да бъдат третирани като бежанци и съответно това превръща техния статут в държавата в малко по-особен. От една страна те бягат от военни действия, а от друга страна, слава Богу, очевидно разполагат с възможности, които им позволяват сами да се справят. Да, държавата трябва да помогне на тези общини, в които има такива настанени украински бежанци, които са в тежко материално състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай