Корнелия, какво правим с властта? Само я миришем

Нинова и Борисов имали среща за кабинет на спасението. Ще го реализират ли?

Корнелия, какво правим с властта? Само я миришем | StandartNews.com
  • Нинова и Борисов имали среща за кабинет на спасението. Ще го реализират ли?

Внимавай какво си пожелаваш, учи стара келтска поговорка. То винаги се сбъдва. Но никога по начина, по който си го мислил.Всяка една от партиите у нас го разбра по възможно най-трудния начин. ГЕРБ стана първа политическа сила, но загуби властта. Ако не завинаги, по със сигурност за много дълго време.

Червеното ферари на Слави Трифонов помете джипката на Бойко Борисов

Но броят депутати и липсата на партньори не му позволиха да направи правителство. Демократична България се върна в парламентарната игра, но без възможност да командва парада."Изправи се! Мутри вън!" се класираха в парламента, но не разполагат с достатъчното време, за да се разправят с ГЕРБ, както им се иска. По всичко личи, че и ревизията "Борисов" 3 остава в ръцете на служебния кабинет на Радев. Просто дните на 45-ото НС са преброени.Най-тъжна от всички обаче е БСП. В нейния случай Илияна Раева би перифразирала рекламата си за шоколада така: Какво правим с властта? Само я миришем!За първи път след 2005 г. Столетницата ще получи на 5 май мандат за съставяне на правителство - за да го подържи, погледа, помечтае и накрая, принудена от обстоятелствата да го върне през сълзи. Иронията е пълна, защото

колкото и болезнено да е това за Корнелия Нинова, за БСП си е чиста победа

Предишната им възможност да редят кабинет бе преди 16 години, като на всичко отгоре социалистите не успяха да реализират собствения си мандат, а се принудиха да излъчат кабинета "Станишев" в Тройна коалиция с мандата на ДПС.Всъщност първият и единствен път през последните 30 години, когато БСП е била първа на избори, получавала е мандат и е реализирала кабинет бе в далечната 1994 г. Той остана запомнен като кошмара на прехода - Виденов.БСП ще свика пленума си, но каквото и да реши, съдбата на червения мандат е обречена по условие. Ясно е, че ГЕРБ няма да подкрепи социалистите. "Има такъв народ" също.ДПС многократно подчерта, че разчита вота на избирателите като вот за промяна. Затова би подкрепила кабинет на някоя от новите партии, но не и на ГЕРБ или БСП. Движението е категорично, че двете партии са големите губещи на отминалите избори - и в гласове, и в депутатски мандати.Нека да видим какво ще направи БСП, коментира в четвъртък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Но изрази мнението си, че страната отива към предсрочни избори.Не можем да подкрепим правителство с мандат на БСП, категоричен бе шефът на Демократична България Христо Иванов.Вероятността БСП да сформира кабинет вече изглежда хипотетична. Депутатите от формацията "Изправи се! Мутри вън!" няма да подкрепят правителство с мандат на БСП, заяви още във вторник Мая Манолова. Което обяснява, защо в началото на седмицата Манол Генов от БСП примиренчески коментира, че ако партията му получи мандата за кабинет, просто ще го върне.Наивно е да се смята, че Румен Радев разчита на БСП да състави кабинет. Или, че помага на партията, посочвайки я за третия мандат.

Президентът просто няма избор

Христо Иванов два пъти каза, че с 27 депутати е несериозно Демократична България да бъде мандатоносител. Което веднага обезсмисли хипотезата мандатът да отиде при още по-малката група "Изправи се! Мутри вън!", която има едва 14 парламентаристи. Така по неволя рулетката спря на червено. С идеята и Радев, и Нинова да спечелят малко дивиденти. В предстоящите избори БСП ще може да използва знака на Радев в своя полза, а когато дойде президентската кампания държавният глава ще си иска рестото в подкрепа от социалистите.Уви обаче ходът носи куп негативи за БСП, които със сигурност ще бъдат ловко използвани и от опонентите на соцпартията, и от вътрешната опозиция на "Позитано". Тръгне ли да прави консултации за кабинет, Нинова рискува да изпадне в ситуацията на ГЕРБ и да се окаже, че никой не иска да си говори с нея. Тя се постара за това. Късно е за китка, каза на Слави, въпреки че Трифонов никога не я е избирал за либе. Влезе в открита война с ДПС, набеждавайки Йордан Цонев, че уж я уговарял да изчака с мораториума върху назначенията на Борисов. И за най-просветените е ясно, че ако ДПС има някакви претенции към социалистите, последният човек към когото ще се обърнат, е тяхната водачка. Тя припозна новите партии в парламента, но гласува срещу тях, бламирайки пленарното заседание в сряда. И какво ли още не...Ако въпреки всичко БСП реши да излъчи кандидат за премиер и да сглоби екип, внасянето му в пленарна зала може да роди историческо мнозинство от 197 гласа "против".Което не е най-добрият етикет за предстоящите нови избори.Разбира се, винаги съществува хипотезата социалистите да изненадат всички и да предложат или кабинет на новите партии с премиер Мая Манолова, или италиански вариант за правителство на спасението.

Завъртяха се дори имена за българския Супер Марио

финансовият експерт Любомир Дацов и писателят мъдрец Стефан Цанев. Консенсусни фигури с голям авторитет.Истината е, че този вариант е бил обсъждан. Корнелия Нинова се е виждала с Бойко Борисов и двамата са говорили за това, разкри за "Стандарт" източник, близък до Нинова. Според него, ако тя внесе кабинет в пленарната зала - ГЕРБ ще го подкрепят с тезата: искахте да управлявате, да ви видим. Двете партии имат 118 гласа. Тогава със сигурност лесно ще се намерят още трима "доброжелатели", които да сложат  Нинова на пачите яйца да се оправя с кризата в страната.БСП завря в четвъртък на обяд. Още преди бюрото в ранния следобед социалистите вече се бяха разцепили на групички за и против опита да се реализира кабинет. Не трябва автоматично да се отхвърля вероятността БСП да състави кабинет, каза Янаки Стоилов. И допълни, че ако човек от левицата оглави проектоправителството, в неговия състав може да влязат и членове на други партии. Стоилов бе категоричен само за едно: Нинова не бива да е кандидат за премиер.Ясно е, че Нинова бе разпната на кръста на властта още на Велики четвъртък. Ще донесе ли това възкресение на БСП или ще я превърне в жертвено гергьовско агне, ще разберем на 5 май. Дотогава са тайните вечери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай