Колко са американските военни у нас, говори Стефан Янев

Чакаме новите F-16, ремонтираме пистата на Граф Игрантиево

Колко са американските военни у нас, говори Стефан Янев | StandartNews.com

Числеността на цивилния и военния контингент от САЩ у нас не може да надвишава 2500 души или 5000 души в рамките на 90 дни. 

От 2006 г., когато е подписано споразумението, не е имало случай, в който американските военнослужещи дори да са наближавали 2500 души, заяви министърът на отбраната Стефан Янев в парламента в отговор на въпрос от партия "Възраждане" за числеността на US военните у нас.

Споразумението със САЩ, свързано с използването на съвместни военни бази у нас, е полезно за армията ни и нейната натренираност. "От тази гледна точка не бих подкрепил отмяна на това споразумение, защото то е полезно за Българската армия", изтъкна военният министър.

Ремонтът на пистата на авиобазата "Граф Игнатиево" е предвидено да започне в средата на тази година, съобщи още военният министър в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол за подготвеността на авиобазата за приемане на новите изтребители F-16. Извършват се необходимите процедури заедно с агенцията на НАТО по инвестициите. Там нещата вървят нормално и се надяваме около средата на годината да започне този ремонт, който ще бъде и основополагащ за всички останали, защото тогава авиобазата ще бъде затворена за използване, а наличните самолети ще бъдат предислоцирани на друго летище, посочи министър Янев. Съответно целият комплекс от дейности тогава трябва да бъде извършван с максимална съсредоточеност и координираност, добави министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай