Кои са македонците с българско гражданство? Евродепутат иска списък

Нужна е и церемония или поне снимка пред герба и знамето на България

Кои са македонците с българско гражданство? Евродепутат иска списък | StandartNews.com

След като бяха разпространени "официалните" резултати от преброяването в Република Северна Македония (РСМ) се оказа, че едва 3504 граждани са се осмелили да се определят като българи. Това, че България е дала българско гражданство на повече от 100 000 македонци, вкарва страната ни в странно положение, става ясно от изказване на  евродепутата Андрей Ковачев, цитиран от БГНЕС.

Многократно съм настоявал за промяна на Закона за българско гражданство. Получаването на българско гражданство по произход не може да бъде секретен акт. Всички получили българско гражданство по произход трябва да бъдат публикувани. Така ги публикуват в САЩ, Канада, Германия или Франция, казва Ковачев.

Да си получил българско гражданство доброволно, след като си доказал български произход и си подписал декларация, че се чувстваш българин, не е нещо тайно или срамно, смята евродепутатът.

Според Ковачев "нужна е и церемония или поне снимка пред герба и знамето" при получаването на гражданството. "Докога ще чака Народното събрание", пита Андрей Ковачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай