Кого прикрива властта със "златните паспорти"? Говори Хамид Хамид

Ще продължаваме да изобличаваме задкулисните действия на олигарха Прокопиев по завладяване на държавата, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС

Кого прикрива властта със "златните паспорти"? Говори Хамид Хамид | StandartNews.com

Внушенията на правосъдния министър Надежда Йорданова, че близка до ДПС адвокатска кантора е свързана с т.нар. "Златни паспорти", целят да отклонят общественото внимание. Защото управляващите явно бягат от пълна проверка на всеки един конкретен случай. Това заяви зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид в интервю за "Стандарт".

Явно новите управляващи имат какво да крият, имат кого да прикрият, за да не научим истината за далаверата със "златните паспорти", заяви Хамид. И увери, че ДПС няма да се откаже да търси истината за тази чудовищна схема.

Подадохме втори сигнал до прокуратурата, с която настояваме правосъдният министър Надежда Йорданова да бъде разпитана за твърденията си, каза още Хамид. Той съобщи, че Европа е дала пълната си подкрепа за проектозакона на ДПС за промени в Конституцията, като партньорите на Движението са отбелязали, че за първи път българска партия взема под внимание отправените от Европейския съд по правата на човека, Венецианската комисия и Европейската комисия препоръки и доклади.

Решението на съда в Ню Йорк по делото РИКО е поредното доказателство, което прави на пух и прах инсинуациите и клеветите на олигарха Прокопиев и неговия кръг по отношение на нашия народен представител Делян Пеевски, коментира Хамид Хамид. И заяви: "Дълги години този олигархичен кръг се занимава с лъжливи и несъстоятелни инсинуации и клевети по отношение на г-н Пеевски.".

Ето цялото интервю с Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС:

- Г-н Хамид, ДПС изпрати в прокуратурата сигнал, получен в пощенските кутии на депутатите от Движението, за схема с т.нар. „златни паспорти“, която определихте като чудовищна. Според сигнала над 120 китайски и руски граждани, част от които съпричастни към специалните служби, по съмнителен начин са получили български паспорт за направена инвестиция над 1 милион лева. Какви са тези китайци и руснаци?

- В сигнала, получен в кутията ми и препратендо прокуратурата се съдържат твърдения, придружени с документи, че от 160 лица, получили документ за извършена инвестиция, 120 са китайски граждани. Има твърдения, че част от лицата са от съответните служби. Част от лицата са получили гражданство, други – продължително пребиваване, трети са в процедура по получаването им. Препратих сигнала с искането тези твърдения да бъдат проверени дали отговарят на истината, както и да бъдат извършени проверки на всеки един конкретен случай от въвеждане на инвестиционното гражданство от 2013 г. до днес.

Налице е огромен публичен интерес, както  в България, така и в целия Европейски съюз.Днес допълнихме сигнала с искане за проверка на изнесени твърдения от правосъдния министър Надежда Йорданова в предаването „Лице в лице“ по бТВ, където бяха направени внушения, че една от адвокатските кантори, ангажирани като посредници, е близка до ДПС. Ако министър Йорданова разполага с такава информация, тя е длъжна да я предостави на разследващите органи. Именно затова направихме искане тя да бъде разпитана.

Категорично заявихме, че нито ДПС, нито кой да е наш народен представител или активист на ДПС няма участие в която и да е преписка по придобиване на българско гражданство срещу инвестиция, нито имаме адвокатски кантори, които са участвали в този процес.Всичко това цели да отклони общественото мнение от явното бягство на управляващите от пълна проверка на всеки един конкретен случай на придобиване на златен паспорт.Явно новите управляващи имат какво да крият, имат кого да прикрият, за да не научим истината за далаверата със "златните паспорти".

- Според сигнала всички тези китайци и руснаци са работели с трима посредници и две компании, като планираните инвестициите винаги са били за 1 милион и 1 лева. Възможно ли е това, какво означава и има ли изобщо направени инвестиции?

- Твърденията в сигнала, получен в кутията, са, че са превъртани едни и същи суми през една и съща банка - това са твърдения, които лесно могат да бъдат проверени.Твърди се, че всички лица заявители са представлявани от три лица от две дружества.Изнесени са твърдения, че липсват оригинали, няма преводи на документи.

- Казахте, че сигналът води към шефа на Агенцията за инвестиции Стамен Янев и заявихте, че възникват въпроси за отношенията му с премиера Кирил Петков, особено по отношение на индустриална зона Божурище. Каква е връзката?

- Колкото до отношенията между Стамен Янев и премиера Кирил Петков, това, което прочетох тези дни в няколко медии ме изуми. В тези медии се твърди, че лицето Стамен Янев е участвал активно в аферата „Индустриална зона – Божурище“. Нямам необходимата информация, каква част от изнесеното в медиите отговаря на истината, но съм възложил на нашите експерти да направят пълна проверка на аферата „Индустриална зона-Божурище“, като  ще упражня правомощията си съгласно закона да се снабдя с необходимите документи.

- ДПС внесе законопроект за отмяна на т.нар. „златни паспорти“, но проектът бе отхвърлен в комисия. Одобрен бе сходен проект на кабинета, но без задължаването на ДАНС да извърши пълна проверка на всеки един случай на инвестиционно гражданство. Какво е Вашето обяснение за това?

- Бяха отхвърлени двата ни законопроекта на първо четене в комисия, но престои разглеждането им в пленарна зала. С първия предлагаме да бъде изцяло отменено инвестиционното гражданство с детайлна уредба и промени в свързани норми. Седмица, след като внесохме първия, в деловодството постъпи и идентичен законопроект от Министерски съвет, но достатъчно осакатен, за да изпълни целта.

Вторият ни законопроект предлага пълна проверка на всеки един конкретен случай, на всеки един "златен паспорт", получен от самото въвеждане на механизма до ден днешен от страна на Държавната агенция „Национална сигурност“ в 3 месечен срок и при установени нарушения да бъде открита процедура по отнемане на съответния паспорт.Именно от това обаче бягат управляващите, и както казах вече, имат да крият нещо и има да прикриват някого.

- Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ представи в Брюксел идеите на Движението за промени в Конституцията. Каква бе оценката на Европа?

- Изключително топло и добре бяха посрещнати нашият проект и нашите идеи за промени в Конституцията. Със задоволство установиха, че сме отразили всички онези препоръки и становища на различните европейски институции, както и че са отразени решенията на Европейския съд по правата на човека. Всички тези препоръки въвеждат европейски принципи и стандарти, действащи в съюза.

Изразиха и позицията си, че ДПС е единствената партия, която работи с конкретни текстове и предложения в контраст с общото говорене в България и нищоправене по темата съдебна реформа.

- ДПС започва консултации по конституционната реформа с всички групи в Народното събрание. Очаквате ли подкрепа, при положение, че управляващото мнозинство записа правосъдната реформа в коалиционното си споразумение?

- Представихме идеите си и проекта на всяка парламентарна група, като очакваме от всички сериозен подход и дебат по всеки конкретен текст, а не общи кухи фрази.

- Как ще коментирате сформираната временна парламентарна комисия за промени в Конституцията, начело с Христо Иванов и защо ДПС не подкрепи създаването й?

- Имахме възможност в зала да представим нашата позиция по темата, като заявихме, че няма практика и няма нужда от създаването на подобна комисия без да има внесен конкретен проект. Такъв е и текстът в правилника ни - временна комисия се създава по конкретен повод. Изразихме мнение, че комисията се сформира, за да създаде политическо говорене по темата без да има за цел конкретен резултат. И видяхме от избора на председател на тази комисия - лице, което вече се провали веднъж с неговата конституционна реформа, че отново ще прави такава.

- ДПС предлага разделяне на ВСС на два висши съвета - на съдиите, и на прокурорите. С какво това ще подобри работата на съдебната система?    

- Разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорски и съдебен съвет ще даде пълна самостоятелност двата органа да осъществяват своите правомощия, без едната гилдия да се меси в работата на другата. Това бе и една от препоръките и на нашите европейски партньори.

- Какви ще бъдат правомощията на прокурора, който ще разследва главния обвинител?

- Постарахме се да осигурим пълна независимост на разследващия прокурор, като същият ще може да разследва тримата големи в съдебната власт, без да се притеснява че ще му бъде оказан какъвто и да е натиск. Същият, след като приключи евентуалното разследване, ще бъде назначен като съдия във Върховния касационен съд, ако желае.

- Предлагате въвеждане на индивидуална конституционна жалба. Защо това е важно?

- Важно е всеки български гражданин да има достъп и до конституционно правосъдие, като може да се позовава до противоконституционност на всяка една законова норма, като отнася спора до Конституционния съд. Конституцията регламентира пряко действие на конституционните норми и затова е нужно при възникване на спор или съмнение в противоконституционност на законова норма даима механизъм за решаването му.

- Преди дни съдът в Ню Йорк прекрати делото РИКО срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Ден по-късно авторитетното белгийско издание Ню Юръп излезе с любопитен анализ за медийно-олигархична група в България. Веднага след това пък гръмна фалшива новина с имунитета на Пеевски. Виждате ли връзка между тези събития и как ще ги коментирате?

- Решението на съда в Ню Йорк е поредното доказателство, което прави на пух и прах инсинуациите и клеветите на олигарха Прокопиев и неговия кръг по отношение на нашия народен представител Делян Пеевски.Дълги години този олигархичен кръг се занимава с лъжливи и несъстоятелни инсинуации и клевети по отношение на г-н Пеевски.По несъмнен начин, с официални документи от съответните власти и отговори на официални лица оборихме всяка тяхна лъжа и ще продължим да го правим и да изобличаваме задкулисните им действия по завладяване на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай