Кога гласуват министрите? Петков ги държи изкъсо

С колко гласа разполага новото мнозинство в парламента

Кога гласуват министрите? Петков ги държи изкъсо | StandartNews.com

Новите министри ще положат клетва в понеделник следобед. Те ще бъдат гласувани от Народното събрание, което се събира на извънредно заседание в 13 ч.

За да бъде приет предложеният състав на Министерския съвет са необходими 121 гласа от народните представители. Четирите партии, които са коалиционни партньори, разполагат със 134 народни представители.

Вчера Кирил Петков получи и върна изпълнен мандат за съставяне на кабинет при президента Румен Радев. След това представи в Народното събрание правителствения екип.

Като основни приоритети Петков изтъкна на първо място запазване на цените на тока както за битовите, така и за бизнес потребителите от 1 януари "в рамките на допустимото". Друг приоритет е овладяването на ковид кризата, за да няма последващи вълни. Петков вижда решението в драстично покачване на нивото на ваксинация до няколко месеца, но доброволно. И на трето място като приоритет той посочи решаването на проблема с КПКОНПИ.

Всеки министър идва със свой екип и може да назначава заместници, но отговорността няма да бъде размита, заяви Петков. И каза, че от понеделник министрите, независимо чия квота са, ще се отмитат първо пред него.

На регулаторите ще им се даде истинска сила, досега те са били до голяма степен фиктивни, сега обаче ще постигнем истински надзор, изтъкна той. На министрите ще се гласува пълен кредит на доверие, но с ясни цели и начини на проверка. По отношение на опозицията Кирил Петков се надява на конструктивен начин на работа.

"Опозицията трябва да следи всеки наш ход и при стъпка накриво трябва да я огласят, това е работата на една добра опозиция.", каза бъдещият премиер. Оттук нататък всеки един министър не е само на коалиционните партньори, а на България, изтъкна още той. Аршинът ще е един към всички, ние трябва да сме един отбор, за да решаваме общите задачи. Начинът на комуникация с коалиционните партньори ще е постоянен, без еднолични действия, за да гарантираме, че ще работим успешно и дългосрочно, каза Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай