Събота,

Коалиционен шок! Нинова не иска нито Гюров, нито Каримански

От: Рачо Рачев -
209
Коалиционен шок! Нинова не иска нито Гюров, нито Каримански
A
A
A

Социалистите ще продължат да убеждават коалиционните си партньори от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" да оттеглят кандидатите си за управител на БНБ и да се предложи друга единна кандидатура, заяви председателката на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията. По думите ѝ управителят на БНБ не трябва да е депутат, а човек с голям опит.

Вицепремиерът и лидер на БСП отчете три основни проблема - отношенията с Република Северна Македония, въпросът за предоставяне на оръжия за Украйна и изборът на гуверньор на централната банка.

Нинова преповтори позицията на социалистите относно предоставянето на оръжия за Украйна. "БСП се обявява категорично против износа на оръжия за Украйна. Няма по-голяма ценност от мира и няма как да искаш мир, когато снабдяваш някого с оръжие. Няма да дадем и един глас в тази посока", категорична бе тя.

Председателката на БСП препотвърди и позицията на партията за Република Северна Македония - преговорите за ЕС да започна само след изпълнение на договора да добросъседство с България като изтъкна, че социалистите няма да допуснат по никакъв начин промяна в тази позиция.

По думите на Корнелия Нинова още от утре са необходими спешни стъпки към актуализация на бюджета. По изчисления на БСП между 2 млрд. и 3 млрд. лева са нужни за различни политики като налагане на таван на цените на енергоносителите и на някои храни, диференцирано ДДС за контролираните стоки и облагане на свръхпечалбите на енергоносителите. Според нея е необходимо преизчисляване на пенсиите.

Нинова определи като груба лъжа твърденията на ГЕРБ, че правителството е посегнало на сребърния фонд.

Националният съвет на БСП оцени положително резултатите от първите 100 дни на управление и даде висока оценка на министрите си.

Социалистите очертаха два успеха:

- МС успя да преведе страната през най-тежките зимни месеци успешно, въпреки няколкото кризи

- Приемането на бюджета, в който са увеличени публичните инвестиции, а една трета от разходите на държавата са насочени към социални политики

Според БСП правителството има три важни задачи - приключване на управленската и законодателната програми, и подготовка още от утре на актуализация на бюджета.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички