Кънчо Стойчев проговори за властта и кокала

От енергийния скандал губят потребителите, защото плащат сметката, казва социологът Кънчо Стойчев в интервю за СТАНДАРТ

Кънчо Стойчев проговори за властта и кокала | StandartNews.com
  • От енергийния скандал губят потребителите, защото плащат сметката, казва социологът  Кънчо Стойчев в интервю за СТАНДАРТ

 

- Г-н Стойчев, в държавата  се вихрят  скандали на много фронтове  - газ, прокуратура, арести, "златни паспорти"... . Това пиар акции ли са, разчистване на територии, зрелища, за да се отклони вниманието от проблемите или нормални процеси при смяна на властта?

- Не бих искал да приема скандалите за нормални, но май са неизбежни. Не бива обаче всяка конфронтация да се разглежда като скандал - политическата борба включва сблъсък. Проблемът у нас е, че този сблъсък често е без правила, с фалшиви аргументи и деструктивни намерения. В момента от една страна старата власт не иска да пусне кокала, а от друга новата не знае как да го вземе. Затова е и цялото това джавкане.

- Кой печели и кой губи от енергийния скандал – правителството, премиерът, президентът?

- Ние, потребителите, губим засега, защото плащаме сметката. Особено бизнесът - няма как да се оцелее с три пъти по-скъп ток и то след компенсациите, които следва да станат 80%. Но кражбата в енергетиката продължава и ако правителството не успее да я спре, а се опита само да я пренасочи, няма да го бъде.

- Какво всъщност очакват хората от  управляващите и какви действия биха довели до вдигане или падане на рейтинги на политици – компенсации за високите сметки, помощи,  социален бюджет, политиката към Македония, действията в геополитически план, падането на „зеления” сертификат?

- Хората очакват промяна, а най-разбираемото й определение е: да не бъде както беше. Ако управляващите не започнат по-бързо и по-мащабно да изкореняват порочните практики, търпението ще свърши. Не става дума за прословутите първи сто дни - те са малко.  Но ако след първите шест месеца хората не висят необратимост на промяната, избори ще почнат да чукат на вратата.

- Имаме управляваща четворна коалиция. Кои от партиите се справят най-добре досега?

- Рано е, те все още се опознават и сработват. Но не виждам активна работа на един техен коалиционен съвет, може би да общуват прикрито.

- Какво би преляло чашата на общественото недоволство и какви трябва да са ходовете на кабинета, за да не се стигне до това ?  

- Рецидиви на предишния модел на управление - да не ги изброявам, много са и едва ли има човек, който да не ги знае. Най-накратко казано - дупките, през които изтичат парите ни и повсеместната монополизация и картелизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай