Кирил Петков със специална заповед към Рашков. Какво започва?

Премиерът каза има ли търкания в коалицията

Кирил Петков със специална заповед към Рашков. Какво започва? | StandartNews.com

Лустрация на крадците обяви премиерът Кирил Петков. Той съобщи, че е дал специална задача на МВР-шефа Бойко Рашков.

"За мен е важна лустрация на крадците и това не може да стане през институции, които не им е това работа. Аз съм дал на Бойко Рашков пълна свобода в момента за всяко едно разследване, което той може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха“, обяви Петков.

„Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е нито моята, нито като коалиционни партньори, да чегъртаме, но нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец – в миналото, или бъдещ“, категоричен бе премиерът.

„От тук нататък никой не бива да се чувства защитен – независимо дали е в управляващата коалиция или отвън. Всички под един аршин“, заяви още Кирил Петков в интервю за БНТ.

Според премиера не е нормално да има такъв драстичен скок на цените на парното и тока в същия ден, в който е назначено и новото правителство: "Мисля, че това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Оттук нататък това, което искам, като министър-председател, много внимателно да се обследва: преди крайния клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, и едновременно с това да казваме - ами понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител“, каза Петков.

Той категорично заяви, че президентът Румен Радев няма нито своя квота, нито свои роли в кабинета: "Още като министър, когато бях в неговия служебен кабинет, аз неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него, дори когато бях назначен в служебния кабинет. От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев в начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри, хора".

Премиерът заяви, че до този момент в коалицията няма пробойни и търкания, а проблем е имало с първоначално сгрешената дата на мораториума:

"Нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и машинации, но тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази правилна мотивация аз вярвам, че коалицията ще взима правилните решения“.

 „Зеленият сертификат“ е тема, предизвикваща спорове между самите коалиционни партньори. По думите на Кирил Петков силната страна на коалицията е, че няма единомислие по всички въпроси. Това от своя страна дава възможност да се чуят повече аргументи.

"Реших, като министър-председател, все пак да покажа лидерство и МС, както вече знаете, има заповед от мен, че зеленият сертификат е задължителен. Дали това ще стане във всички министерства много бързо, не е задължително да го имаме в следващите два дни. Ако имаме добър успех, мисля, че всеки един от министрите би използвал този пилотен резултат да го внедри в своите министерства“, коментира Кирил Петков.

На въпрос дали трябва България да отстъпи за Република Северна Македония, Кирил Петков отговори, че тук изобщо не става въпрос за отстъпване.

"Това, което аз много ясно дадох като мандат в следващите стъпки с Република Северна Македония, е, че ние ще надградим българската позиция с допълнителни работни групи по икономика, по инфраструктура, по култура, по мерките и политики за влизането и помощите, капацитета за Северна Македония - как може те да успеят да направят стъпката напред към влизане в ЕС. Което означава, че си задаваме един срок от 6 месеца, и аз този срок го заявих ясно, където тези работни групи да дават истински резултати", заяви министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай