Кирил Петков размаха пръст на Митрофанова. Какво поиска?

Премиерът настоял посолството на Русия да не се намесва във вътрешната ни политика

Кирил Петков размаха пръст на Митрофанова. Какво поиска? | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков покани днес на разговор посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, съобщават от правителствената пресслужба.

Българският министър-председател е призовал първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване, да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова се е извинила.

Петков изразил и възмущението си, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското посолство е оприличило войната в Украйна с Освобождението на България. “Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна”, подчерта той.

Кирил Петков е настоял посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в съответствие с международните конвенции. Премиерът приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък. Той призова за спиране на войната и връщане към диалога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай