Четвъртък,

Кирил Петков разкри какво точно му е поискал Зеленски

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
2288
Кирил Петков разкри какво точно му е поискал Зеленски
A
A
A

Украинският премиер Володимир Зеленски е поискал България да ремонтира тяхна военна техника, разкри в интервю за бТВ премиерът Кирил Петков.

"Човекът ме помоли за нещо съвсем конкретно, не военна помощ. Той каза: Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете. Това е всъщност точната дефиниция на военно-техническа помощ", каза Петков.

Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо и трябва да се ремонтира, каза още премиерът. По думите му "Терем" и "Авионамс" имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие.

"Президентът Зеленски и украинското правителство сега получават оръжия от много страни като военна помощ – от САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия, получават от всякъде, и те са модерни оръжия, които им дават шанс, въпреки много по-малката армия, да отстоят позициите си. България не е с най-голямата и силна армия в света, но това, което ние имаме, което е много ценно за тях, и сме едни от малкото в региона, е възможности да поправяме руска техника. Реално повечето техни заводи са унищожени", добави Кирил Петков.

Той обяви, че Зеленски е имал реални нужди и не е говорел общи приказки.

„Това беше другото, което усетих в нашия разговор. Докато тук сме го превърнали в някаква политическа дъвка, всеки се замерва с военна подкрепа, невоенна подкрепа, там – този човек имаше реални нужди, той не говореше общи приказки. Той каза - Имам 15 тона жито в Одеса, може ли Варна да бъде част от възможността ние да го изнесем, защото тези средства ни трябват. Имаме нужда от нашите военни машини да бъдат ремонтирани – можете ли да помогнете с това? Имаме допълнителен ток, който в момента не използваме, можете ли да помогнете да го изнесем, дори да не е за България. Аз казах, че България може да го купува, но реално би било полезно дори ние да го купим, да го продадем на Гърция, например, където пък те използват газ за създаване и производство на ток и реално да направим една регионална стратегия. Потенциално може гръцкият газ да бъде освободен за региона, докато ние изнасяме ток“, отбеляза Кирил Петков.

Той уточни, че формулировката на „Продължаваме промяната“ е военно-техническа помощ и добави, че военна помощ може да включва и войски, а те войски не са казвали, че ще изпращат, и това, по думите му, е абсурдно.

Военно-техническа означава всякаква военна техника да бъде изпращана към Украйна, от която те имат нужда. В това число влиза оръжие и муниции, но въпросът е какво те искат от нас, добави Петков.

„Продължаваме промяната“ ще гласува за общия мандат на военно-техническа помощ, което покрива всичко – оттам нататък какво ще поискат украинските ни партньори, ще гледаме да го предоставим, ако е в нашите възможности, заяви Кирил Петков.

Нинова: Ако правителството реши да изнася оръжия за Украйна, БСП напуска коалицията

В коментар на твърденията на Корнелия Нинова, че БСП ще напусне коалицията и тя ще си подаде оставката, ако се гласува военна помощ за Украйна, премиерът каза: „Това, което виждам, е, че всички партньори, видяхте и говоренето на част от хората от БСП в последната седмица, осъзнават, че в момента да пуснем това правителство в средата на война да падне, е много безотговорно и аз не вярвам, че те това ще го направят. Другото – приема се гласуването за военно-техническа помощ, веднага възлагам на Министерството на отбраната да се свърже с Министерството на отбраната на Украйна и това, което поискаха от нас да започне – това организирането на цялата ремонтна дейност, от която имат нужда, да се случва в нашите заводи". По думите му много от интересите съвпадат.

„Заводът „Терем“ и „Авионамс“ нямат работа напоследък. Откакто конфликтът в Афганистан премина в една друга фаза – те нямат тази работа вече. Реално за тях ще е глътка въздух", отбеляза Петков.

За кризата със спрените доставка на природен газ от Русия, премиерът посочи, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ. „Отказали сме с решение на шефа на „Булгаргаз“, въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром““, обясни Петков.

„Това е за мен е един огромен въпрос. Аз си представям сега като премиер, ако някой от „Булгаргаз“ вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на следващата секунда“, заяви премиерът.

„Докато ние строим гръцката връзка, има съседна тръба само на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може спокойно голямо количеството да бъде преведено през нея“, увери Петков.  

Той отбеляза, че е говорил с изпълнителния директор на „Бритиш петролиум“ и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по рано от юни.

„Миксът, който можем да купуваме от Гърция и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на средна стойност по-ниска от тази на „Газпром““, заяви премиерът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички