Сряда,

Кирил Петков обновил отношенията между Скопие и София

От: Рачо Рачев -
289
Кирил Петков обновил отношенията между Скопие и София
A
A
A

Това беше желание за обновление между нашите две страни, след като има две нови правителства и двама нови премиери, коментира историкът Наум Кайчев за визитата на премиера Кирил Петков в Скопие. „От друга страна отпадна един от въпросите, които стоят между България и Северна Македония – именно въпросът за наименованието на нашата съседка“, посочи пред бТВ историкът Наум Кайчев, който е член на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония.

Срещата между Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски се проведе във вторник в Скопие.

„Това е съгласие от страна на нашите съседи, че Македония не е само Северна Македония. След като с Гърция се съгласиха, че има друга Македония – Южна, сега с това фактически се констатира, че има и друга – българска Македония в Благоевградска област. С други думи реално има три Македонии – Пиринска, Южна Македония в Гърция и една трета – държавата Северна Македония“, каза още историкът Наум Кайчев.

Според журналиста Георги Милков обаче, не е ясен ангажиментът и дали въобще ще се случи да се изчистят учебниците в Македония от обидните квалификации към българите. „Много пъти до сега сме виждали заявки от страна на Скопие, след което са били забравени, не са се случвали или се е случвало точно обратното“, припомни Милков. 

„Хубавото, което се случи е, че беше дадена заявка да се тръгне в бизнес посока, защото Скопие има връзка с всички останали столици, но не и със София. Ако се построи магистрала, жп линия или тази въздушна връзка тръгне, това е една добра база да се върви напред, защото ако се хванем за историята няма да стигнем до никъде“, посочи още журналистът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички