Кирил Петков кацна в Скопие. Чака бързи резултати (ФОТО)

Бързи резултати очаква премиерът

Кирил Петков кацна в Скопие. Чака бързи резултати (ФОТО) | StandartNews.com

Кирил Петков кацна в Скопие. Той бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

ВИЖ ОЩЕ: Петков изненада репортерите. Направи нещо невиждано в самолета

„Бързи резултати. Динамика в разговорите и набелязване на дати и формати на групите, за да може още от следващата седмица да започнат разговорите. Няма време за губене. Всяка седмица се случва нещо”, заяви Кирил Петков в неформален разговор за NOVA.

Става дума за вече обявените 5 работни групи, в рамките на които двете държави да обсъдят въпроси и да намерят допирни точки в няколко сфери: икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история.

Министър-председателят вече обяви, че предлага нов подход в комуникацията със съседна Република Северна Македония, според който историята да не е единствения комуникационен канал.

Визитата е буквално в първия ден на новия кабинет на Република Северна Македония. Петков пристига  заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Около 10 ч българско време колегата му Димитър Ковачевски ще го посрещне, след което двамата ще проведат среща на четири очи.

Нагласите и на двете страни е те да преминат в конструктивен и добронамерен тон.  „Разговори за бъдещето” - така пък  Ковачевски описа предстоящите срещи с българския си колега.

Любопитно е, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард.

До сложните отношения между СОФИЯ И Скопие Се стигна, след като през ноември 2020 г. София блокира и наложи вето на рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите, с аргумент, че страната не изпълнява Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония от 2017 г.

Позицията беше препотвърдена само преди седмица на Консултативния съвет за национална сигурност, който се проведе при държавния глава, заедно с представителите на кабинета и представители на всички партии в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай