Неделя,

Кирил Ананиев с критика към заложените в бюджета разходи

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
481
Кирил Ананиев с критика към заложените в бюджета разходи
A
A
A

„Влошава се фискалната позиция на държавата. Това се отразява както върху необичайно големия разход, предвиден за следващата година, така и върху високите дефицит и дълг, които се предвиждат. Ако не предприемем мерки за ограничаване на тези показатели, със сигурност ще влезем в процедура на свръхдефицит, предупреди в интервю за БНТ бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Справка от Министерство на финансите показва, че държавният дълг за последните 10 години е нараснал с над 40%, отбелязва БНТ - през 2012 година дългът е бил 17,6% от БВП, като следва покачване рязко над 26% през 2014 година. Тогава в период на политическа криза и предвид банковия фалит на КТБ бяха изтеглени 8 милиарда лева.

Следващите години има задържане на нивото, лек ръст и след това дори период на понижаване. И така до ковидната 2020 година, когато е изтеглен нов дълг, за финансиране на мерките. Започва началото на нов тренд нагоре - повече разходи, по-големи заеми и дефицити.

В отговор на въпросите възможно ли беше да имаме балансиран бюджет тази година, с по-малък държавен дълг Кирил Ананиев посочи, че според него не ковид мерките водят до нарастване на дълга, а текущите, основно постоянни разходи.

„Убеден съм, че трябва да следваме политиката, която водехме през предходните години. От 2016 до 2019 година винаги сме били на излишък 1-2%“, отбеляза бившият министър.

По-рано днес сегашният министър на финансите Асен Василев коментира параметрите на бюджета за 2022 г., който още не е приет, като за дълга, предвиден във финансовата рамка за 2022-ра да бъде поет, заяви, че не е голям.

"Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи", каза Асен Василев.

По думите му могат да бъдат удвоени капиталовите инвестиции и да се вземе по-малко дълг, благодарение на значителното подобрение на приходите в хазната.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички