Неделя,

Хвалби и критики в БСП за кабинета. Мнението им за шеф на БНБ?

От: Рачо Рачев -
248
Хвалби и критики в БСП за кабинета. Мнението им за шеф на БНБ?
A
A
A

Към момента правителството се справя добре, а БСП е факторът на стабилност в коалицията. В този дух бяха коментарите пред репортери, направени от членове на Националния съвет на БСП, по повод днешния пленум, на който обсъждат оценка за първите 100 дни на кабинета.

Депутатът Александър Симов коментира, че по време на тези 100 дни управление е имало криза с цените на тока, инфлация, война в Украйна. На този фон правителството към момента се справя добре, сравнително успешно, винаги може повече, каза той.

Относно избора на управител на БНБ Симов посочи, че до последно от левицата ще се опитват управляващата коалиция да излезе с един кандидат за гуверньор на БНБ. Според него БСП е показала здрав разум в коалицията.  

„Мисля, че сме в добра позиция от гледна точка на ситуацията, която се разви в тези 100 дни“, заяви Асен Гагаузов. Той посочи, че на правителството не е бил даден и един ден спокойствие, от гледна точка на кризите с инфлацията, цените на енергийните ресурси и войната.

„Правителството все пак успя да преведе страната през зимните месеци без съществени проблеми. Има много неща, които трябва да бъдат направени и които съм сигурен, че ще направят“, каза Гагаузов. Според него липсва известна координация в дейността на коалицията като цяло, но нейното разнообразие, а и късият срок от 100 дни, не предполагали "световни рекорди".

За избора на управител на БНБ, Асен Гагаузов заяви, че трябват повече разговори, за да се вземе, ако не едното или другото, то трето решение. Той подчерта, че позицията на гуверньор на БНБ е изключително важна. 

Обратно мнение застъпи Калоян Паргов, общински съветник от групата на БСП. "Това правителство, за съжаление, в последните 100 дни влиза от криза в криза и от скандал в скандал", посочи той. Паргов коментира, че не му се иска участието на БСП в управлението да бъде самоцелно, с оглед "лично оцеляване". Паргов посочи, че БСП е с най-голям опит в коалицията, но, за съжаление, няма този потенциал да бъде стабилизиращ фактор в управлението.

Паргов коментира още, че темите за Република Северна Македония и изпращането на въоръжение в Украйна са крайъгълен камък за оцеляване на това правителство. "Днес, на този пленум, трябва да прозвучат още един път "червените линии", които БСП няма да пристъпи - а това са позициите за Република Северна Македония и неизпращане на оръжие в Украйна", каза Паргов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички