Христо Иванов за управлението: Трябва да сме готови и за изненади

Според Христо Иванов най-сериозната криза у нас в момента е в държавността

Христо Иванов за управлението: Трябва да сме готови и за изненади | StandartNews.com

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който бе преизбран вчера, обяви, че очаква нови предсрочни парламентарни избори. "Не съм врачка, но натам вървят нещата", каза той. Според него структурата на управляващата в момента коалиция води до проблеми, които предизвикват донякъде капсулация, неефективност на местни организации.

"Коалицията е сложна и аз бях длъжен да кажа, че ние трябва да сме готови и за предсрочни парламентарни избори, защото една организация, която си планира за следващите 3 години, трябва да отчита всички хипотези. Казах го, не защото имам конкретни очаквания", обясни днес Иванов в интервю за БНТ.

Нека не говорим за виждания - нашето намерение е да осигурим ефективно управление в тази конфигурация, което отговаря на ключови задачи, които ние сме си поставили, призова Иванов. От тази гледна точка ние имаме всеки интерес това управление да успее, но трябва да сме готови и за изненади, допълни той.

Иванов коментира и думите на вицепрезидента Илияна Йотова, казани преди седмица пред БНТ, когато тя даде 100 дни срок на правителството за конкретни резултати.

Това е нормалната политическа практика. Нека да отчитаме, аз затова постоянно повтарям, че това е една сложна коалиция, защото това е контекстът, в който трябва да формираме очакванията си. В много отношения тежестта и отговорността пада върху нас в парламента, а не толкова върху изпълнителната власт, смята Иванов. Всяко управление, което идва след 12-годишен период на безалтернативност, има много трудна задача да се консолидира. Ние от ДБ имаме всяко намерение да работим за успеха на това управление, допълни той.

Според Христо Иванов най-сериозната криза у нас в момента е в държавността. Ясно е, че ГЕРБ се опитват да се държат така, все едно са се появили вчера на терен и нямат нищо общо със ситуацията. На моменти сякаш се опитват да наложат амнезия, но българското общество помни, подчерта Иванов.

Обществената воля за съдбата на КПКОНПИ е ясна, обсъждания на законопроекта ще има, заяви той и обясни, че в момента предстои да бъде решено дали с един законопроект или с два отделни да се извършат промени за антикорупционната комисия и разделянето й на две според различните функции.

Иванов коментира и инициирането на комисия за промени в Конституцията. Това е формат, който ние избрахме да търси консенсус в рамките на целия парламент и това е нашата воля. Искаме това да бъде една важна стъпка към бавно оздравяване на българския политически живот. Нарочно избрахме да започнем дебат на чист лист, грубо казано, обясни Иванов.

Искаме да дадем възможност на всеки да влезе в този дебат, но не просто с някакви идеи, а с много ясни стандарти, категоричен е лидерът на "Да, България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай