Христо Иванов с предупреждение към прокурорите заради Гешев

Да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев, поиска лидерът на "Да, България"

Христо Иванов с предупреждение към прокурорите заради Гешев | StandartNews.com

"Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата. Ако искат българските прокурори да се ползват с уважение и с дължимото им ниво на автономност е добре да започнат да разговарят, да дават отчет и да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев", заяви в парламента лидерът на „Да, България” Христо Иванов.

Според него прокуратурата трябва да започне да се отчита за своята ефективност. "Докато Иван Гешев е главен прокурор ще бъдат използвани всички законови средства да се търси отчетност за неефективността на прокуратурата. Разбирам, че ще има съпротива от тях, но така е, когато се търси отчетност", подчерта Иванов.

"Под независимостта на съдебната власт се има предвид независимостта на съда. Гаранциите за независимост съществуват, за да гарантират независимостта на съдиите и на съда. В България прокуратурата през цялото време се опитва да се примушка зад тях и да получи същите нива на гаранции и на безотговорност. Но е логично прокуратурата да носи други нива на отчетност по други механизми и други нива на отговорност", каза още той.

Ние винаги сме настоявали да се въведат много по-сериозни форми на отчетност и през бюджета за ефективността на работата на прокуратурата, добави Иванов.

Тук става дума за постепенно ограничаване на безконтролността на прокуратурата. Ние сме се явявали на избори с тази цел. И е естествено, когато ограничаваме тяхната безконтролност, те да кажат, че това е противозаконно, обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай