Събота,

Христо Иванов хвали правителството за позицията за Украйна

От: Рачо Рачев, сн. бТВ/Ладислав Цветков -
118
Христо Иванов хвали правителството за позицията за Украйна
A
A
A

"По време на Консултативния съвет за национална сигурност имаше пълна яснота къде сме ние. За Русия и намерението й за преразглеждане на международния ред. Правителството има трезва и ясна оценка за рисковете, ясен фокус върху мерките за тяхното ограничаване в рамките на възможностите. Има широк национален консенсус. Ситуацията е сложна, но можем да бъдем уверени, че управлението е адекватно", заяви в интервю за БНТ лидерът на „Да, България” Христо Иванов.

"Дълго време изглеждаше , че като сме се присъединили към НАТО можем да бъдем спокойни за своята отбрана. Това сега се оказва, че е била недалновидна нагласа.Тя доведе до това да не се инвестира последователно в отбранителни способности. Когато парите не бъдат дадени навреме това струва повече", категоричен е Иванов.

И допълни, че отбраната е огромна възможност за решаване на въпроси свързани с технологичното развитие, индустриалното развитие, отглеждане на човешки капитал, хора, които през армията придобиват определени нагласи и отношение към държавата.

Иванов заяви, че не е време да се успокояваме. Според него е очевидно, че проруският режим предприема стратегия на качване на напрежение и шантаж на международната общност. И допълни, че ние сме обекти на тази игра.

По казуса "Барселонагейт" лидерът на „Да, България” каза, че нова нишка няма, има същите факти и въпросителни.

"Не мога да коментирам документа от Испания. Трябва да сме напълно наясно, когато има такава язва в доверието на политическата класа, въпросът не е да търсим конспиративни теории. Този въпрос е отворен. Става дума за това, дали премиерът на България е могъл да използва своето влияние и да насочи паричен поток към приближен. На този въпрос може да отговори прокуратурата, която може да бъде обективна. Борисов и Гешев взаимно са си клиенти. Политическият отговор на този въпрос е да променим прокуратурата", категоричен е Иванов.

Той заяви, че за целта ще бъдат използвани всички легални средства, както промени в Конституцията, така и заявката на правосъдния министър да сезира ВСС.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички