Христо Иванов изтръпна! Кое ще изяде главата на кабинета?

Промяна в българската позиция по РСМ може да има само след гласуване в НС

Христо Иванов изтръпна! Кое ще изяде главата на кабинета? | StandartNews.com

Има проблем в коалицията, ще трябва или да намерим сили да си сглобим по-добре конструкцията на база на уроците, които имаме, или това "ще изяде главата" на този кабинет, коментира пред медиите председателят на парламентарната група на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов след закритото заседание на парламента.

На заседанието депутатите, по искане на ГЕРБ-СДС, изслушаха външния министър Теодора Генчовска дали има промяна в българската позиция по отношение на Република Северна Македония (РСМ).

Темата за българските отношения с РСМ е прекалено важна, за да си организираме "вътрешнокоалиционни мамби" по въпроса, смята Иванов. Има няколко неща, подчерта той, които са ясни и трябва да се напомнят постоянно - рамковата позиция на България е инкорпорирана в декларация на Народното събрание (НС) и може да бъде променена само от него. Това дали е имало някакви разговори, дали "амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят или не и решават да ескалират тази тема до парламента, дали някой има интерес този личен конфликт да го превърне в някаква политическа вендета, говори само зле за нашата политическа култура", посочи Иванов.

Но не може да се промени фактът, че промяна в българската позиция по РСМ може да има само след гласуване в НС, категоричен е председателят на ПГ на ДБ.

Той заяви, че няма внесено предложение за промяна на българската позиция  и всичко останало са някакви спекулации, конспиративни теории, "опити да се забиват ножове в гърба на един или друг".

Не мога да коментирам изслушването, но мога да кажа по принцип на коалиционно ниво и на ниво "разпределението по министерства като някакви феодални владения на определени партии", че имаме проблем в коалицията, отбеляза Христо Иванов.

В отговор на въпрос той каза, че не му е известно да има натиск Теодора Генчовска да бъде сменена като министър на външните работи. Мисля, че имаме структурни проблеми и трябва да ги решим, преди да даваме оценка за един или друг министър, допълни Иванов. Защото, според него, министрите по-скоро са жертва на недобрата структура за взимане на решения. Коалицията и ситуацията са изключително сложни, не е изградена добре конструкцията на вземане на решения, обясни председателят на ПГ на ДБ. В този обем от проблеми бързането да се иска оставката на един или друг министър не е добро, проблемите трябва да се решат на системно ниво, обобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай