Хр. Иванов за смяната на Янев: Кабинетът се адаптира към нова епоха

Путин ни е враг, тиранизира собствения си народ, заяви съпредседателят на ДБ

Хр. Иванов за смяната на Янев: Кабинетът се адаптира към нова епоха | StandartNews.com

Смяната на министъра на отбраната е рязка и нетрадиционна от гледна точка на нормалната политическа практика, но тя представлява адаптация на кабинета към нова международна реалност, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов от трибуната на Народното събрание по повод предложената смяна на Стефан Янев.

“Ние се намираме в една радикално променена среда. Навлизаме в изцяло нова епоха. Тази смяна е рязка, тя е нетрадиционна от гледна точка на нормалната политическа практика. Именно от гледна точка на това, че тя е адаптация на кабинета към една радикално променена реалност”, заяви Иванов.

“Тази радикално променена реалност ще промени международните отношения, ще промени България и българската политика. Започва и с промяна в кабинета”, добави той.

Христо Иванов заяви, че новата реалност изисква да се борави внимателно с думите като основен политически инструмент. Именно правилното боравене изисква нещата да се наричат с точните им имена, а именно операцията в Украйна да се определя като война.

“Използването на думата война не е избор на военен или политик, то е фундаментален термин на международното право. Нежеланието на Путин да използва това понятие е нежелание да влезе на терена на Хагските конвенции, които го формулират, е да носи последствията за тях", каза той.

Христо Иванов заяви, че българската позиция в момента не е срещу Русия, а срещу президента Владимир Путин и неговата политика. Той го определи като враг на България.

“Путин ни е враг, защото това е тиран, който тиранизира собствения народ в името на собственото си оцеляване. Той започна тази кървава авантюра и руснаците никога няма да му го простят. На първо място това е престъпление срещу руския народ”, заяви той.

“Путин ни е враг, защото неговата война не е просто за Украйна. Неговата война е война за предефиниране на ситуацията в Източна Европа и затова е много важно нещата да се назовават с имената им”, добави Иванов.

“Нашият национален интерес е Източна Европа да не бъде част от имперска периферия. Нашият национален интерес е страните от Източна Европа да може сами да определят и да взимат решения за своята сигурност и как да я гарантират. От тази гледна точка - да, Путин ни е враг”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай