Хората на Слави с идеи как да решаваме кризата със Скопие

От ИТН настояват България да води по-активната политика в Европейския съюз

Хората на Слави с идеи как да решаваме кризата със Скопие | StandartNews.com

Политическите сили, които преговарят за нова управляваща коалиция, започнаха и дискусиите за външната политика на България.

От обединение "Демократична България" заявиха, че продлъжаващо блокиране на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС не е в интерес на България.

Стефан Тафров предложи по този въпрос да бъде изработена пътна карта, която да стане част от преговорния процес: "В картата да бъдат описани съвсем конкретни искания към Скопие. Картата трябва да включва конкретни неща като: конкретен график за изграждане на обща комуникационна инфраструктура; редовни общи заседания на кабинетите и парламентите, на които да се обсъжда прилагането на Договора за приятелство и другите мерки; ревизия на учебниците по история".

За нов обвързващ документ между София и Скопие се обяви и представителят на партия "Има такъв народ" Димитър Гърдев (на снимката): "Това, което искаме, е да се случат няколко неща. Първо - гарантиращ документ, че нямат малцинствени претенции - и териториални - също. Другото, което е изключително важно, е да бъде прекратен езикът на омразата. Искам само да обърна внимание, че ние поддържаме тези условия да бъдат предварително ясно изразени от преговорни групи и да бъдат поети определени ангажименти"

Гърдев настоя България да води по-активната политика в Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай