Хората на Слави предлагат Любомир Каримански за шеф на БНБ

За България щетите от войната все още не могат да бъдат преценени, казва Каримански

Хората на Слави предлагат Любомир Каримански за шеф на БНБ | StandartNews.com

Депутатът Любомир Каримански, който е председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента, потвърди в интервю за Нова телевизия, че ще бъде кандидатът за управител на БНБ, предложен от "Има такъв народ".

За икономическата ситуация в България, Каримански коментира, че щетите от войната все още не могат да бъдат преценени. Той каза, че в Закона за държавния бюджет е вкаран член за българите в Украйна.

Каримански посочи, че дългът ни към 1 март намалява, в сравнение със същия период през миналата година. „На база миналата година консолидираната фискална програма показва приход за първите два месеца 697 млн., в сравнение с 24,3 млн. през миналата година. Разликата е голяма”, цитира данни той.

Що се отнася до икономическите санкции срещу Русия, според депутата целта на Запада е да притисне Путин да избира дали „да спре кранчето” или да има финансови средства. „SWIFT системата, ако блокира няколко банки и те нямат възможност да се разплащат в Русия, предстои една верижна реакция на банки, които ще бъдат задръстени с искания за кеш”, уточни той.

Председателят на бюджетната комисия обясни, че въпросът е, че не е ясно колко са недекларираните резерви на Руската федерация. „630 млрд. са явните. Недекларираните има възможност да бъдат проследени през страните, които биха подпомогнали Русия”, допълни той.

Каримански уточни, че изключването на седем руски банки от системата SWIFT не е крайна мярка. „Ако трябваше да бъде такава, трябваше да бъде изключен целият SWIFT - всички банки. Това е крайното ниво, в което вероятно ще се премине, когато се спре кранчето на газа”, посочи още експертът.

Компаниите за обработка на картови плащания MasterCard и Visa блокираха достъпа на множество руски финансови институции до платежните им мрежи в резултат от санкциите, наложени на Русия зарази инвазията в Украйна.

„Това означава, че всички онези банки, включени в тези две системи, не могат да се разплащат. Разбира се, картови схеми, които са извън обсега на MasterCard и Visa, вероятно могат да функционират към момента”, обясни той.

Бежанците от Украйна могат да бъдат настанени в градове като Ловеч и Видин, в които има пустеещи жилища. "Спокойно можем да ги настаним там. Много от тях са медицински сестри и лекари, които могат да бъдат интегрирани, защото в тези места има дефицит на специалисти", уточни Любомир Каримански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай