Петък,

Херо Мустафа с добри думи за България, какво е новото

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
1238
Херо Мустафа с добри думи за България, какво е новото
A
A
A

България от почти година е в категорията "надежден платец" за САЩ. Може да се възползвате от това право едва една година след поръчката за първите изтребители F-16, но за следващите България има право да плаща на траншове, съобщи в интервю за Нова телевизия посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

„Не знам каква ще бъде крайната цена, защото не съм военен експерт. Но отново ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България в момента, не са оперативно съвместими с НАТО. Трябва да се модернизирате, нали така? Това е ваше собствено решение. И всеки самолет, който щяхте да изберете, всеки усъвършенстван модел самолет, отнема много време да бъде произведен”, припомни дипломатката и отрече процедурата да има връзка със случващото се в Украйна.

Според Херо Мустафа България е поела по правилен път към енергийна диверсификация. „България предприема стъпки към диверсификация и наистина с радост отбелязвам, че вярвам, че тази година най-накрая ще бъде завършена газовата връзка Гърция-България. Това означава, че ще можете да получавате цялото количество газ от Азербайджан”, каза още посланичката.

По горещия за нас въпрос дали България трябва да окаже военна помощ на Украйна, Херо Мустафа обясни, че не от това зависи мястото на страната ни в Европа и НАТО. „Това е ваше суверенно решение. Америка няма да оказва натиск. Ние никога не сме оказвали натиск. И искам да заявя това много ясно. Никога не сме искали от България да изпрати изтребители МиГ. Никога не сме искали от България да изпрати ракетни комплекси C-300”, подчерта тя.

"Толкова много държави по света говорят за военни престъпления. Дори държави, които запазваха неутралитет. Това злощастие, тези ужасяващи, ужасяващи нападения в Буча показаха на света, че невинни хора биват убивани буквално всеки ден. Така че държавите по света се произнасят – Русия трябва да бъде подведена под отговорност за тези военни престъпления", каза още Херо Мустафа.

„Мисля, че сте ме чували да казвам, че любимата ми българска дума е "надежда". Аз съм много позитивен, оптимистично настроен човек. Мисля, че при обзор на международната общност сега, ще ви направи впечатление това, че ние сме толкова взаимно зависими и се основаваме на правила. Международната система е основана на правила. И преобладаващото мнозинство от света иска да запази тази система, основана на правила. Така че не мисля, че сме се насочили към ситуация, подобна на Студената война. Смятам, че когато сме изправени пред предизвикателства като днешните, държавите се сплотяват”. Така дипломатката отговори на въпроса дали смята, че светът се намира в Студена война.

Херо Мустафа не пожела да коментира първите 100 дни на новия кабинет, но посочи, че и с четирите партии в управляващата коалиция са в добри отношения.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички