Хамид разкри как властта иска да продължи схемата "златни паспорти"

Времето ще покаже да проекта на Стефан Янев, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС

Хамид разкри как властта иска да продължи схемата "златни паспорти" | StandartNews.com

От сигналите, които получихме, има основание да се мисли, че има престъпление в схемата с т.нар. „златни паспорти”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид в предаването „Беновска пита”.

Създадена е схема, чрез която законът се заобикаля и такива паспорти се дават на лица, които реално не са извършили инвестиции, каза Хамид. И обясни, че в пощенската кутия на ПГ на ДПС в парламента са получени сигнали главно за китайски и руски граждани, но също и такива от някои арабски държави, които са представили документи с невярно съдържание. Срещу тези документи е издадено удостоверение, че е извършена инвестиция и на база на това те са получили „златни паспорти“.

Тази схема е действала доста дълго време, но в последните години случаите са се увеличили. Тези лица са получили не само паспорти, но и продължително постоянно пребиваване, като са превъртали една и съща сума през една и съща банка или инвестиционен посредник.

Илияна Беновска пусна запис на свое интервю с премиера Кирил Петков, в което той заявява:. „Когато разбрах, че има такава схема, сложих като отговорник заместник-министъра Калина Константинова да гледа какво се случва Тя започна да работи с правосъдието, за да се разнищят тези неща”.

„Както каза самият премиер в записа, който пуснахте, всяко лице трябва да бъде разследвано, всяко лице, което е допуснало нарушения или не е изпълнило свои задължения трябва да бъде разследвано! Именно затова ние даваме на прокуратурата всички тези твърдения, те трябва да бъдат проверени и ако прокуратурата прецени, че има престъпление – да изготви съответните обвинителни актове! Това е работа на прокуратурата, а наша работа е да предоставим на прокуратурата всичко, което имаме като данни!“, категоричен бе Хамид Хамид. Интервюто с Кирил Петков е част от материалите, предоставени на прокуратурата с втория сигнал на ДПС за „златните паспорти”. Той е за бездействие на Кирил Петков като министър на икономиката.

„В това интервю Петков всъщност признава, че когато е бил министър на икономиката е знаел, че има такава схема и веднага е разпоредил или е назначил за отговорник, както казва той, тогавашната заместник-министър Калина Константинова, която днес е негов вицепремиер. В преходните и заключителни разпоредби обаче на Закона за българското гражданство, измененията, които са от март 2021 г., в 6 месечен срок, тоест до 16-ти септември 2021 г. служебният министър на икономиката - тогава г-н Петков, е следвало да изготви наредба, която да извършва пълен контрол, и предварителен, и последващ на всички тези инвестиции. Такава наредба обаче не е била изготвена, вероятно не са имали намерение да я изготвят. В НК има съответните текстове за престъпно бездействие. Напомням, че г-н Петков е бил служебен министър на икономиката до 15-ти септември, когато е изтекъл този срок. Наистина голямо съвпадение, но през цялото това време те не са си изпълнили задълженията по закон. Тепърва ще се установява има ли заповед, с която заместник-министърът на икономиката Константинова е била назначена за отговорник, по думите на г-н Петков!“, каза Хамид Хамид. Той още веднъж подчерта, че щом няма наредба, значи някой не си е изпълнил задълженията по закон.

Хамид Хамид заяви още, че сигналът, получен в ДПС, е доста подробен. Изброени са имена, пълномощници. Посочена е банката и инвестиционният посредник. Той продължи: „Наистина е съвпадение, че повечето суми са от един милион и един лева. Всичко е предоставено на прокуратурата и очакваме тя да извърши проверка. Но притеснителното е, че по времето, когато лицето Стамен Янев е бил директор на Агенцията за инвестиции са издадени всички тези документи, сертифициращи направена инвестиция, каквато всъщност няма. Би следвало в тази банка, в този инвестиционен посредник да има поне 160 милиона от тези пари, но те вероятно липсват. Това е работа на прокуратурата да установи и очакваме тя да си свърши работата!“.

Илиана Беновска пусна и интервю с министъра на иновациите Даниел Лорер, който заявява: „Златните паспорти“ станаха проблем за България, защото, макар и да са една  инвестиционна насърчителна схема, позната по света, у нас тя беше опорочена. И както европейските, така и американските ни партньори ни сигнализираха еднозначно, че ако искаме да напредваме по пътя на правовата държава, по този начин да се раздават паспорти – не бива. Така че ние сме абсолютно еднозначни, че „златни паспорти“ - тази схема се преустановява, докато сме достатъчно сигурни, че в държавата има контролни механизми, които да позволяват това да се случва само срещу реални  инвестиции. Така че тази практика се преустановява!”

Тук Лорер удобно скрива другата порочна практика, а именно предоставянето на постоянно, продължително пребиваване на основание инвестиции, коментира Хамид Хамид. И обясни, че мнозинството китайски граждани от сигнала до ДПС са именно случаи на постоянно продължително пребиваване. „Точно тези текстове различават нашия законопроект от този на МС, който беше внесен 10 дена след нашия. С нашия законопроект ние отменяме текстовете за постоянно продължително пребиваване на основание инвестиции. А те запазват това и вероятно г-н Лорер смята да продължи тези порочни практики с постоянното пребиваване и затова толкова е настоявал това да мине в неговия ресор. Но напомням, че ЕК, дебатът в ЕП не беше само за инвестиционното гражданство, а и за така наречените „златни визи“ или продължително пребиваване на основание инвестиция. Удобно г-н Лорер скрива това. Ще видим дали ще продължат тези практики. Ние ще следим много внимателно и ще сигнализираме!“, заяви Хамид.

Той бе категоричен, че законопроектите на ДПС за „златните паспорти” не са отговор на списъка „Магнитски”.

„Ние оборихме обстоятелствата за включването на нашия народен представител Делян Пеевски в „Магнитски“ още тогава, след като поискахме писмени отговори от всички ведомства – министри, прокуратура, президентство. Получихме писмени отговори с подписи на съответните министри, че няма никакви данни Делян Пеевски да е участвал в каквато и да е смеха със „златни паспорти“. Под тези отговори стоят подписите на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, имаме такова писмо от президентството, че няма такива данни, имаме такова писмо от ДАНС. В изслушване председателят на ДАНС потвърди, че няма никакви данни в която и да е служба г-н Пеевски да е бил  замесван. Всъщност по каква схема са замесили г-н Пеевски стана ясно от статия в един „кафяв“ сайт, не искам да му правя реклама, няма да му споменавам името. Там те се издадоха по какъв начин са направили това натопяване, съшито с бели конци. Но рано или късно всичко ще излезе на бял свят!“, категоричен бе Хамид Хамид.

ДПС има официално писмо от ЕК, в където се казва, че законът „Магнитски” не действа на територията на ЕС.

Хамид Хамид коментира и рокадата в кабинета, като заяви, че в пленарна зала депутатите от ДПС непрекъснато задаваха въпроса кое налага смяната на министър Стефан Янев. До ден днешен няма отговор и обществото не е наясно защо се е наложила смяната на министър Янев, каза Хамид. И продължи: „Едва ли ще ни заблудят, че това е заради негови позиции във фейсбук и той е водил своя собствена външна политика. Не ни беше казано каква е истинската причина, какво е поискано, какво е отказал да направи министър Янев, за да го сменят. Не стана ясно и какво накара ГЕРБ да подкрепят тази смяна!“.

„Това, което четох в медиите, е, че е имало сутрешно кафе, четох в един-два сайта, преди гласуването. За мен е изненадващ фактът, че преди това ГЕРБ бяха категорично против кабинета. Но явно след евентуално кафе е тръгнала една подкрепа. Това явно говори, че министър-председателят е много отчаян от разнобоя в самата коалиция и търси други начини да спаси правителството си и своето управление!“, коментира Хамид.

Според него от доста време се говори за политически проект на Стефан Янев. Българският политически живот има нужда от такива нови леви проекти, защото лявото пространство е освободено от БСП, смята политикът от ДПС.

„Такова е и положението в дясното пространство, след срива на така наречените „демократи“, затова се появяват и популисти като „Продължаваме промяната“. В 30 годишната ни демократична история са се появявали непрекъснато нови проекти и също толкова бързо са си заминавали. Предстои да видим!“, добави Хамид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай