Каримански с обещание за собствеността на банките

Аз съм човек, който не се ръководи от никого, освен от принципите си, заяви кандидатът за управител на БНБ

Каримански с обещание за собствеността на банките | StandartNews.com

„Стриктно спазихме дисциплината на коалиционните партньори за срок за избор на управител на БНБ. От декември – след ясното прочитане за изтеклите мандати от трибуната на парламента, досега са минали три месеца. С ИТН никой не е говорил за издигната кандидатура от другите партньори в коалицията, докато не беше издигната тази на Андрей Гюров от ПП“.

Това обясни пред БНР Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в Народното събрание и кандидат за управител на БНБ. И допълни, че не би приел подкрепа, която би се опитала да му налага условия.

„Аз съм човек, който не се ръководи от никого, освен от принципите си. Аз съм независим в оценките си... Никога не съм прилагал двоен аршин и го доказах по време на бюджета.

Моята мисия е не да вземам от политиката, а да давам на обществото. Коалицията не е създадена за един пост. Не държа на постове“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ той допълни, че ако през 2013-2014 година е бил управител на БНБ, е можело да се реагира по друг начин спрямо случая КТБ – „имало е възможност да се анализират процесите в банката, за да се реши дали да не се задвижи оздравителен механизъм“.

„Необходимо е да се насочат усилия чрез бъдещи стрес тестове към изясняване на собствеността на банките. За да няма съмнение коя банка как е финансирана. Това би трябвало да стане с определена политика, която Централната банка ще следва“.

Според Каримански е необходимо „да се изясни как икономическият момент ще бъде напаснат към датата, обявена за влизане в еврозоната“.

„Например, Хърватска е направила достатъчно рано анализ разходи – ползи, съобразен с различните възрастови групи. Това е професионален анализ, който би трябвало да бъде направен от Координационния съвет за приемане на еврото в България“.

На въпрос за упрека за много заеми, които тегли правителството, той отговори, че падежите на много дългове изтичат и те само се подновяват, не са изцяло нови.

„Трябва да отчитаме войната. Трябва да затегнем коланите. Да намалим консумирането, но да увеличим възможността за производство“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай