Вторник,

Каримански каза как с бюджета ще борят инфлацията

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
446
Каримански каза как с бюджета ще борят инфлацията
A
A
A

Ръстът на инфлацията у нас зависи изцяло от хода на военните действия и евентуалните санкции. Към момента наблюдаваме инфлация, която е поне 2-3 пункта над тази, която сме дефинирали, т.е. към февруари тя е около 9-9,1%, съобщи пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

"Хубавото на бюджета е, че има капиталови разходи, които са на база дефицит. По-скоро по-малки капиталови разходи ще бъдат направени, които ще бъдат трансформирани при необходимост за покриване на други нужди, предизвикани от тези санкции", каза Каримански по повод влиянието, което войната в Украйна и ситуацията в Русия (с наложените й санкции) оказват върху България.

Инвеститорите се плашат от военни действия, от тази гледна точка планираните инвестиции за тази година може и да не се сбъднат, смята той. Към шестмесечието на годината ще е необходимо да бъде преразгледан и растежът в икономиката, отбеляза финансистът.

"Ако бъде втвърден ходът на военните действия, както и непримиримостта на държавния глава на Русия, вероятно на страната ще бъдат наложени нови сериозни санкции", прогнозира Любомир Каримански.

По думите му дори всички руски банки да бъдат ограничени от системата SWIFT, вероятно ще могат да заобиколят през Беларус. Двете страни могат да имат някакви договорености, за които не знаем, към момента не знаем и какви са резервите, с които разполага Руската федерация, коментира депутатът.

"Mastercard и Visa предвиждат пълно спиране на системите си в Русия, което значи, че ще спрат да оторизират карти, които са издадени от Русия и се ползват в чужбина и такива от чужбина, които се ползват в Русия. Голяма част от бизнесите ще пострадат. Според мен оттук нататък ще видим ограничаване на хранителните продукти в навсякъде в Русия, ще видим намаляване на доставките към веригите, които ще бъдат изключително затруднени", каза Каримански.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички