Каракачанов разкри: Имало опасност за позицията ни за Македония

Според него в България винаги някой се оправдава с нещо и не смее

Каракачанов разкри: Имало опасност за позицията ни за Македония | StandartNews.com

„Постигането на единната позиция на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за Северна Македония не е нещо изненадващо. Нека не се лъжем – КСНС е имал различни тези. Някои от партиите твърдо са защитавали тезата да нямаме позиция за Македония и твърдо да се съобразяваме с това, което ни препоръчват някои външни фактори. Основната заслуга за текущата позиция се дължи най-вече на президента Радев и на някои партии - БСП и ИТН. Това са партиите, които са държали на това и са има твърда и ясна позиция", съобщи пред Нова телевизия лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му настоящият премиер веднага след изборите е казвал, че трябва да имаме по-смекчена позиция към западната ни съседка. „Точните думи бяха, че „трябва да променим подхода и да извадим на преден план икономическите взаимни интереси, а не споровете за историята. "За момента беше взето правилното и разумно решение. Така трябва да се подожда по национални въпроси", подчерта Каракачанов.

Според него в България винаги някой се оправдава с нещо и не смее - било поради липса на компетентност и грамотност, да заеме ясна и твърда позиция по казуса с Македония.

„Винаги е имало натиск върху една или друга държава на Балканите да изпълнява политиката на някоя от големите сили. И сега имаше натиск, но не мога да кажа, че е бил натиск „или, или” – ако вие не направите това, ние ще направим еди какво си. Една или друга велика сила види, че държава като България има колеблива позиция и се стига до оправдания. В предишното правителство се оправдаваха с нас – че ВМРО са виновни, че не пускат Македония в ЕС”, припомни лидерът на ВМРО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай