Събота,

Каракачанов каза защо нямаме успех със Северна Македония

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
3860
Каракачанов каза защо нямаме успех със Северна Македония
A
A
A

„Правителството знае какво иска, но не и как да го направи, понеже му липсва историческа грамотност и анализ какво се е случвало 30 години в българо-македонските отношения", заяви в интервю за Нова телевизия лидерът на ВМРО в оставка Красичир Каракачанов.

Според него липсата на визия, на разбиране по темата си личи от изказванията на премиера Кирил Петков. 30 години България помагаше на Македония, бяхме адвокатът им за тяхното признаване, каза още Каракачанов.

„Политиката спрямо Северна Македония е на приливи и отливи. Сега някои външнополитически фактори са казали на премиера да реши въпроса бързо на всяка цена”, подозира бившият министър на отбраната.

По думите му Петков не е избързал с посещението си. „Петков направи гаф. Каза, че в България е имало фашистки режим, но хората не били фашисти, това е тезата на Скопие“, припомни Каракачанов.

„Пендаровски прие делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден” и не изрази желание за промяна на тяхната Конституция. Нямаше общо честване на Гоце Делчев. Тяхната делегация почете паметта му рано сутрин, след това Генчовска отиде в компанията на техния министър на културата. Нямаше честване на високо ниво", посочи Каракачанов.

Според него българската позиция трябва да е ясна и категорична: „Ние ще ви подкрепим и ви подкрепяме, но договорът между България и Северна Македония трябва да се спазва”.

Той припомни, че и преди е имало сближавания - през 1999 г. Иван Костов и Любчо Георгиевски подписаха декларация, а през 2017 г. на нейната база бе подписан и Договорът за добросъседство.

След като бившият шеф на македонската служба за държавна сигурност заяви, че Каракачанов е вербуван като македонски шпионин, самият той отрече. „Единственото вярно е, че съм от Русе. Не съм ходил в Скопие през 80-те години. Той е служител на старите сръбско-югославски служби и е лежал в затвора. Това е един от прийомите на старите служби“, подчерта той. 

Относно подадената оставка след 25 години начело на ВМРО, Каракачанов увери, че е необходимо подмладяване. „Искрен Веселинов, Ангел Джамбазки и Александър Сиди са най-подходящи за управляваща тройка", смята той.

Според Красимир Каракачанов нито САЩ, нито Русия искат война, а има само конфронтация. А българският батальон за него е „голям виц”. „Това е смешка. Всички български военни формирования са част от НАТО. Няма да има такъв, просто не смеят да кажат на обществото, че САЩ искат разполагането на усилен батальон у нас", коментира политикът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички