Карадайъ:Рашков да е пример за спазване на Конституцията и законите

Прокуратурата не си върши работата да следи спазват ли полицаите закона в техните си действия

Карадайъ:Рашков да е пример за спазване на Конституцията и законите | StandartNews.com

Министърът на вътрешните работи трябва да дава пример и на служителите в МВР, и на обществото как се спазват Конституцията и законите в страната. С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към Бойко Рашков по време на изслушване на МВР-шефа в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Карадайъ припомни, че в 46-о и 47-о НС е отправил питане към Рашков, на което все още не е получил отговор и настоя да знае кога ще стане това.

Предметът в питането са действията на полицейски служители, нахлували по време на изборите юли и ноември в домовете на хора от уязвими групи, които имат решения на ТЕЛК.

От изявления на Бойко Рашков в медиите разбираме, че за двата избора - юли и ноември има по над 10 000 случая на действия на полицията в различните сфери на техните деяния, от които само по 200-250 са образувани дела и те са стигнали до прокуратурата. Другите 20 000 случая прокуратурата би трябвало да ги следи и провери, заяви Карадайъ. И допълни: "Прокуратурата не си върши работата да следи спазват ли полицаите закона в техните си действия."

Бойко Рашков каза, че на 11 януари е отговорено на питането. А Карадайъ заяви, че още утре ще провери в деловодството на Народното събрание дали това е вярно.

За ДПС са гласували 350 000 български граждани. Да наричате всички тези хора купувачи на гласове и едва ли не да ги обявявате за нарушители, не е коректно, вие ги обиждате, възмути се Карадайъ.

Ние ще бъдем партньор на МВР единствено и само в законните им действия. Включително и в борбата срещу купения вот. Няма недоволство заради борбата срещу купения вот. Има недоволство заради нарушаването на Конституцията и законите на страната и заради незаконните действия на служителите на МВР, категоричен бе лидерът на ДПС.

За нас е важно всеки един конкретен случай от тези над 20 000, които не са стигнали до прокуратурата, да се провери. Бездействието на прокуратурата е впечатляващо, защото по общия ред за надзор на законността тя би трябвало да се е самосезирала за действията на МВР, категоричен бе Карадайъ.

Предупредителните протоколи не ги докладваме на прокуратурата. Това е процедура, която се предвижда в закона за МВР и съответства на една от основните дейности на МВР - превантивната, каза Бойко Рашков.

Нахлуването но домовете на хора, които от години лежат на легло, подлежи на проверка, още повече, че това става без разрешение от съдия, подчерта Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай