Петък,

Карадайъ почете жертви на "възродителния процес" в Корница

От: Рачо Рачев, сн. ДПС -
448
Карадайъ почете жертви на "възродителния процес" в Корница
A
A
A

Пред нашите герои на демокрацията заявяваме, че ще продължим делото им, ще отстояваме и защитаваме свободата в нашата Родина България. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на възпоменателния митинг в гоцеделчевското село Корница в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес”. На него бе почетена паметта на убитите по време на асимилаторската политика от комунистическия режим през март 1973 г.

Kornica4

Във възпоменателния митинг участваха още зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов  и Халил Летифов, народните представители Елхан Кълков, Хайри Садъков, Небие Кабак, Байрам Байрам и Павлин Кръстев, председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед,  областният председател на Благоевград Ведат Хюсеин, както и общински председатели и общински кметове на ДПС от областта и съседните области, представители на посолството на Р Турция в София и районният мюфтия на Благоевград Осман Кутрев.

Kornica2

Ние ще отстояваме и ще защитаваме демокрацията в България, а демокрацията представлява върховенство на закона и спазване на човешките, гражданските и политическите права и свободи на хората.  Ние ще останем гаранти  на демокрацията, гаранти на правата и свободите, на стабилността и сигурността в страната, гаранти на целостта на нашата Родина България, категоричен бе Карадайъ.

Ние всяка година се събираме тук, на този площад, за да почетем жертвите на онези грозни събития, да почетем героите на демокрацията в България. И така ще бъде, увери Мустафа Карадайъ.

Kornica3

Не се събираме за реваншизъм или мъст . Събираме се, за да не се забравят онези грозни събития и да не се изопачават от дистанцията на времето, заяви лидерът на ДПС. И припомни, че доскоро хора от ГЕРБ казваха от трибуната на парламента, че такива грозни събития не е имало.

50 години минаха от последния опит за насилствена асимилацията. Това в учебниците още не присъства, а хора, които са били на власт в последните 10 години присъстват, подчерта Карадайъ и нарече това двоен стандарт.

Затова сме тук – за да помним тези събития. Ние трябва да бъдем живата история на тези събития и да ги предаваме на следващите поколения, за да не се допуска да се случват отново, категоричен бе лидерът на ДПС.

Kornica8

Да ни вземат името означава да ни вземат душата. Затова трябва да помним тази история, но не за реваншизъм, каза още Карадайъ. И припомни: „Така го направихме. През 1985 година се създаде и нелегалната организация за борба без оръжие с ръководител д-р Ахмед Доган. Бяха разкрити, влязоха в затворите, но не спряха битката от затворите, за да стигнем организираните мирни протести през май 1989 г. в Североизточна България, които ускориха падането на тоталитарния режим, за да дойде демокрацията в България. За да дойде свободата в България. Тогав ние се обединихме. Западните с Източните Родопи, Родопите като цяло с Делиормана. И ние се обединихме в България. И това обединение се нарича Движение за права и свободи.”.

Ние казахме НЕ на реваншизма, по демократичен път ще градим общото ни бъдеще в нашата Родина с основна философия заедността, каза още Мустафа Карадайъ. И обясни: „Заедността като философия на българския етнически модел, като философия за правене на политика от Движението за права и свободи означава различните да бъдем заедно, да бъдем горди и достойни различните и да бъдем заедно. Всеки да отстоява различието си, своята идентичност и да бъдем заедно. Ако е нужно, на различния да му помагаме, за да отстоява своята идентичност   и да бъдем заедно и заедно да градим общото ни бъдеще.”.

Kornica10

Така вече 32 години правим политика в България, основана на философията на заедността, каза лидерът на ДПС.  

Но днес имаме власт, която ползва инструментите на разделението и противопоставянето, на реваншизма. И то в едно кризисно и тревожно време, даде оценката си Мустафа Карадайъ.

„Вместо да търсим омекотяването на кризите, виждаме една власт, която разделя, която сочи с пръст и ползва незаконни методи и инструменти за разделение и противопоставяне. Видяхме го миналата година и по време на изборите”, заяви лидерът на ДПС. И допълни: „Тези министри казват, че властта им е на 100 дни. Да, властта е на сто дена, но министрите са на власт от 315 дни, от май миналата година. А единият от тях си позволи да ни върне  онези грозни времена от периода на смяната на имената ни. Това са грозните неща.”.

Breznica 21

Лидерът на ДПС, ръководството на Движението, народните представители, членовете и симпатизантите на партията поднесоха венци и цветя пред паметника на героите на демокрацията в Корница. След това поднесоха венци и цветя пред паметника на жертвите на тоталитарния режим и в гоцеделчевското село Брезница.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички