Карадайъ каза кой е нашият Ататюрк на Балканите

Днес имаме власт, дошла с реваншизъм, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ каза кой е нашият Ататюрк на Балканите | StandartNews.com

С датата 29 май 1989 година е свързано едно арогантно название  - „голяма екскурзия“. Преди това с цялата си арогантност то беше наречено „възродителен процес“. Истинските им имена днес са опит за насилствена асимилация, опит да ни откраднат името, езика, вярата, идентичността, живота. С тези думи лидерът на ДПС се обърна към огромното множество, събрало се на площада в Руен за празника на града.

За съжаление и днес се намират политици, които казват в парламента, че такива нещата не са се случили и жертвите, героите на демокрацията, борците за идентичност, за права и свободи, борците за достойнство, са се самонаранявали, заяви с огромно възмущение Карадайъ. И подчерта: „Онази арогантно наречена „голяма екскурзия“ за нас е етническо  прочистване и депортация на над 360 000 български граждани в Република Турция само за 2-3 месеца.”.

Днес ние се прекланяме пред героизма на всички онези, които създадоха организацията за борба, за права и свободи. Организацията за борба в името на името, в името на вярата, достойнството, идентичността. Тази организация се създаде, начело със сегашния ни почетен председател д-р Ахмед Доган, припомни Карадайъ.

С мирните протести през 1989 г. тоталитарната власт беше изненадана, изкара танковете и автоматите, които не можаха да спрат духа, борбата, мечтата за свобода и демокрация на българските граждани. Това ги принуди да отворят границите, за да се получи най-голямото етническо прочистване и най-голямата депортация на хора в Европа след Втората световна война, заяви лидерът на ДПС.

Така се ускори и падането на комунистическия режим. Всички  ние видяхме, че когато сме единни и заедно, можем всичко. Успяхме тогава, доведохме свободата и демокрацията в нашата Родина България. Обединихме се, начело с нашия почетен председател Ахмед Доган  и това обединение се нарича Движение за права и свободи, подчерта Карадайъ.

Живеем в трудни времена - след двегодишна Ковид-пандемия има икономическа криза в световен мащаб. Но допълнително има и война. Затова мотото на тазгодишното отбелязване на Майските събития  с възпоменателни митинги е „Мир в страната. Мир в света“, каза Карадайъ, припомняйки че това да думи на великия лидер Кемал Ататюрк

„Преди повече от 100 години той каза: „Който е против България е и против Турция“. По този начин си изградихме отношенията. Великият Ататюрк създаде днешна демократична Турция. Но и ние имаме великия Ататюрк на Балканите. Защото на Балканите има два модела за решаване на етническите проблеми. Единият е югославският,  а другия е българският етнически модел, чиито автор е д-р Ахмед Доган. Нашият Ататюрк на Балканите е д-р Ахмед Доган”, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Българският етнически модел е мирният преход от комунизъм към демокрация. Ние казахме НЕ на реваншизма, ДА на философията на заедността, която  е същността на българския етнически модел, чиито автор и архитект е  д-р Ахмед Доган, припомни лидерът на ДПС.

Мустафа Карадйъ върна множеството и към трите предизборни кампании миналата година. Дълбок поклон и поздравления за резултата за област Бургас и за представянето в национален план, каза председателят на партията.И направи анализ на политическата обстановка в страната.

Днес имаме  една власт, която трудно може да комуникира със себе си. Една власт, която е дошла с реваншизъм. Една власт, която дойде с незаконното нахлуване в домовете на хората. Една власт, която се създаде незаконно. Едни политици, които газейки Конституцията на демократична България, влязоха на терена на политиката. Виждаме,че сега подготвят фашистки закони в нашата страна, отсече Карадайъ.

И заяви: „От Руен най- ни отива да кажем: ДПС сме платили много скъпа и висока цена за свободата и демокрацията в България. Имаме свидни жертви. Ние сме на поста си и ще пазим мира, защото по-голяма ценност няма.”.

Само в мира можем да живеем с достойнство. Ние ще пазим демокрацията и свободата в нашата Родина. Все повече български граждани виждат, че с реваншизъм не се преодоляват кризите, а се създават повече кризи. Ние си знаем миналото, ние градим нашето настояще и бъдеще в мир и разбирателство, в заедност , а не с противопоставяне, каза още лидерът на ДПС.

Движението за права и свободи винаги е  посочвало пътя за развитие на страната. Ние начертахме пътя за постигането на големите цели - членството в ЕС и НАТО, ние помогнахме да се стигне до  консенсус на обществото. В тези трудни времена, ние трябва да зададем посоката на България, а именно - ценностно, хомогенно и категорично евроатлантическо управление. Това може да се постигне само и  единствено , като на предстоящите предсрочни  парламентарни избори, всички български граждани, които искат да има ускорено икономическо развитие в България и преодоляване на кризите, които искат да има мир и демокрация в България, гласуват за Движението за права и свободи, заключи Карадайъ.

На празника на община Руен присъстваха и зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Йордан Цонев, генералният консул на Р Турция в Бургас Сенем Гюзел, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед, народните представители Севим Али, Фатме Рамадан, Ешереф Ешереф, Адлен Шевкед, Елхан Кълков, Байрам Байрам, Александър Несторов, Имрен Мехмедова, Ихсан Хаккъ, Марио Рангелов, Мюмюн Мюмюн, Гюнер Ахмед, Павлин Кръстев, д-р Хасан Адемов и Ерджан Ебатин, евродепутатът Атидже Вели, кметът на община Ташкьопрю Исмаил Арслан и екипът му, кметът на община Каваклъ Гюрай Кочдемир, кметът на община Орхангази Бекир Айдън и екипът му, зам.-кметът на община Ялова Фатих Шахин и екипът му, началникът на кабинета на кмета община Къркларели Гюлшах Еритен и екипът и, представителят на ДПС за район Тракия и зам.-кмет на община Чорлу Гюнер Четин, представителят на ДПС за район Мармара Лютфи Йозгюр, представители на „Балгьоч”, областни председатели и общински кметове от областта и страната.

Домакин на събитието бе кметът на община Руен Исмаил Осман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай