Понеделник,

Калоян Паргов с остра позиция заради пропокации към Русия

От: СТАНДАРТ -
498
Калоян Паргов с остра позиция заради пропокации към Русия
A
A
A

Тревна "алея" с примерни размери метър на пет пред посолството на Русия в София не може да бъде символ на нищо. Това е чиста провокация. Мнението е на Калоян Паргов, общински съветник от "БСП за България" и член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет. Той изрази позицията си по време на извънредното заседание на комисията, в дневния ред на което влязоха докладите за именуване на площадно пространство в район "Изгрев" с "Героите на Украйна" и на зелена площ - с "Борис Немцов".

При гласуването общинските съветници от "БСП за България" Калоян Паргов, Иван Виделов и Албена Кръстева гласуваха „Против“, но представителите на ГЕРБ-СДС и Демократична България подкрепиха докладите и те бяха приети.

"Темата има два аспекта. Единият е геополитически и международен. А другият е чисто практически и е свързан с нашата работа като общински съветници. В случая ни интересува основно вторият, коментира Калоян Паргов - Категорично смятам, че не е разумно да приемаме предложенията в тези два доклада. За мен те са правен абсурд. Смятам, че трябва да потърсим друго, емблематично пространство, което да бъде именувано по този начин и да бъдат спазени всички процедури и наредби. Единственото логично обяснение на цялата тази светкавична операция за именуване на някакви площи около посолството на Русия в подкрепа на Украйна, е че те целят провокация. Защо е необходимо да внасяме допълнителна конфронтация?! В противовес на тези доклади видях подписка за промяна на името на ул. "Козяк", на която се намира посолството на САЩ, с името Димитър Списаревски - нашият военен пилот-герой от Втората световна война, жертвал се за София по време на бомбардировките от Великобритания и САЩ. Ако продължаваме по този начин, няма да стигнем далеч".

Калоян Паргов добави, че според Наредбата на СОС имената, с които може да бъдат кръщавани каквито и да е площи в София задължително трябва да имат отношение към България, града, квартала. Той припомни, че преди месец групата на "БСП за България" е внесла доклад в СОС за изграждане на паметник на децата, убити в периода 1925-1944 година.

"В последните години това предложение на интелектуалци и общественици не вижда бял свят и то съвсем умишлено, каза Калоян Паргов - Първоначално си мислех, че определени хора го възпрепятстват, за да не мине на художествено-творческия съвет. Очевидно обаче проблемът е съвсем друг. И то много тежък. Проблем, който 30 години битува в нашето общество и ни разделя. Свързан е с отношението ни към историята. Крайно време е да подходим с разбиране и толерантност. И да мислим за нещо, което ни обединява, а не ни разделя. Няма как иначе да вървим напред. Защото през всичките последни 30 години тази идеологическата битка не донесе нищо добро на софиянци".

Кметът на район "Изгрев" от БСП д-р Делян Георгиев изрази мнение, че трябва да бъде избран друг обект, който да бъде именуван в подкрепа на Украйна. Обект с доста по-сериозно и голямо значение от посочените в докладите. Д-р Георгиев добави, че ще даде становище, каквото е изискано от него във вторник сутринта в 9,09 часа - няколко часа преди извънредното заседание на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

"Видяхме, че за пореден път предложението за именуване на площ с "Героите на Украйна" е изменено. Няма как за няколко часа да дам становище на районната администрация, обясни кметът на "Изгрев" - Радвам се, че проектът е коригиран, защото в посочената зелена площ има и няколко частни имота. Решението за именуване е на СОС, но е добре всички да имаме предвид, че в районната администрация пристигат много писма срещу това предложение. Затова се питам не е ли удачно все пак да бъде направено обществено обсъждане преди да бъдат приемани тези доклади. Най-вече, защото темата определено разделя обществото. Случващото се в Украйна е трагедия - за Европа, за православието и за славянството. Мисля, че всички сме на това мнение. Но разумът изисква да имаме позицията на гражданите от района преди да вземаме подобно крайно решение".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички