Калина Константинова разкри какво обещал да ни върне Путин

Чакаме от Русия документи, изнесени от Червената армия през 1944 г.

Калина Константинова разкри какво обещал да ни върне Путин | StandartNews.com

Българската държава полага последователни усилия за възстановяване на документите на държавните институции, изнесени от Царство България от Червената армия след 1944 г.

Това заявява вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова в своя писмен отговор на въпрос от народните представители от „Демократична България“ Мартин Димитров и Георги Ганев. В него двамата депутати настояват да стане публично известно какви постъпки са предприети от България пред правителството на Русия за получаването на свободен достъп до архивите и връщането им у нас, съобщи БТА. 

В отговора си Калина Константинова припомня, че въпросът е обект на действащо споразумение за сътрудничество между Държавна агенция архиви (ДАА) и Федералната архивна агенция на Руската федерация (ФААРФ), подписано на 16 август 2005 г. През 2008 г. са проведени и разговори между ДАА и Владимир Козлов, ръководител на ФААРФ с цел установяване на конкретните архивни единици, които българската страна желае да получи. 

„При посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин в България през януари 2008 г. въпросът е поставен на най-високо ниво, като от руска страна е заявено, че българските документи в руските архиви да бъдат върнати. През април с.г. български екип от изследователи от Държавна агенция „Архиви“ и Института за история при Българската академия на науките посещава руските архиви с цел проучване“, припомня в писменото си становище вицепремиерът Константинова. 

Тя посочва още, че сериозен проблем при уточняването на видовете и количествата на изнесените от Червената армия български архиви се дължи на факта, че те не са изнесени и предадени по списък, с приемо-предавателен протокол или какъвто и да било документ. Така България може да разчита днес единствено на официалните справки, предоставени ни от руска страна. 

В отговора си вицепремиерът припомня още, че през 2009 г. е подготвен пакет от документи с искане архивните единици да бъдат върнати. На заседание на Министерския съвет от 29 януари 2009 г. е взето решение и за връчване на нота на руското правителство, но в отговор от руска страна е получен отказ. Аргументът за него е, че „законодателството на Руската федерация не предвижда възможност за връщане на документи, променили своето местонахождение в резултат на Втората световна война“.

След получения отказ ДДА иска да заснеме копия на документите, като в периода май-юни 2011 г. е изпратен български екип, който да издирва документи от няколко архива. През 2013 г. друг екип посещава Русия. В следствие на това Държавна агенция „Архиви“ е придобила общо 36 246 копия на български документи, съхранявани там. 

В заключение вицепремиерът Калина Константинова уверява, че правителството ще продължи да поставя въпроса пред руската страна и ще положи всички усилия за намиране на дипломатически средства за връщане на българските държавни архиви. Това е заложено и в коалиционното споразумение, посочва още тя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай