Какво търси Дмитро Кулеба в София? Говори бивш дипломат

По думите му България е в "нелицеприятна група" заедно с Унгария

Какво търси Дмитро Кулеба в София? Говори бивш дипломат | StandartNews.com

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пристигна снощи в София и днес ще се срещне с премиера Кирил Петков и с други членове на правителството.

"Посещението на г-н Кулеба е възможност да се търси помощ от страна на България за евентуални бъдещи военни доставки", каза пред БНР Иван Анчев, дипломат и специалист по национална сигурност.

Но България е една от двете страни членки на ЕС, които не предоставят военна помощ за Киев, независимо че българското правителство одобри изпращането на няколко хиляди каски и бронежилетки за защита на мирното население.

"Посещението на г-н Кулеба е в тази насока. Имаме какво да дадем на Украйна", заяви Анчев.

Според него визитата на украинския външен министър не е протоколно посещение за благодарност за българското отношение към украинските бежанци. На такова посещение не му е сега времето, изтъкна Анчев.

По думите му страната ни е в "нелицеприятна група" заедно с Унгария. "Не мисля, че ще има пробив в това отношение, защото в коалицията има много разнопосочни, разностранни интереси. Много от тях са подвластни на теснопартийни причини, също така подвластни и на интересите на една друга държава, замесена в конфликта – интереси на Русия", коментира Иван Анчев, който изрази скептицизъм.

Твърдата позиция на Корнелия Нинова формира и бездействието на държавата, а партньорите не биха допуснали разпадане на коалицията, посочи дипломатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай