Понеделник,

Какво стана на сблъсъка Петков-ЕНП? Говори началникът на кабинета

От: Агенция Стандарт -
10056
Какво стана на сблъсъка Петков-ЕНП? Говори началникът на кабинета
A
A
A

Премиерът Кирил Петков разговаря с представители на ЕНП, които пристигнаха у нас. Те бяха изпратени от председателя на ЕНП Манфред Вебер, след арестите не Борисов, Горанов и Арнаудова. Те са посетили първо главния прокурор Иван Гешев, съобщава Нова телевизия. По-късно вечерта имаха среща и с премиера Кирил Петков.

Кратък брифинг за медиите даде началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова.

„Бяха изложени факти и обстоятелства, свързани със системните нарушения и подозрителните кредити, раздавани от Българската банка за развитие. Премиерът разказа и за ситуацията с язовирите и строежа им от фирми без строителни разрешения, за ситуацията с развитието на АМ „Хемус” и с поддръжка на републиканската пътна мрежа на стойност на 5 млрд. общо усвоени средства, за които няма проведени обществени поръчки или спазване на процедурите по т.на ин хаус възлагане”, заяви Бирославова.

„Бяха обсъдени и възможностите за това как европейските и българските институции могат да започнат по-добре и по-ефективно в усвояването на европейски средства и националните бюджети”, заяви още Бориславова.

По думите й е поет ангажимент от българското правителство да предостави наскоро изготвен доклад от Министерство на финансите по отношение на системни недостатъци в одитните процедури, свързани с разходването на евросредства.

„Разговорът продължава. Обменят се различни визии и проблеми, както и препоръки на европейските ни партньори, като над всичко е спазването на принципите на правовата държава”, каза Бориславова.

„Двете странни подчертаха високото доверие, което имаме в европейската прокуратура, делегираните прокурори в България и премиерът ще направи всичко възможно, за да може тази институция да работи безпроблемно на българска територия.  Включително чрез законодателни промени, които подготвят в момента. Надявам се до 1 седмица да можем да ви представим. Насочени са към това  европейската прокуратура да има своя собствена администрация, персонал, следователи, за да могат да провеждат всички необходими разследвания  страната”, заяви Бориславова.

Тя отхвърли да е имало политически натиск за арестуването на Борисов, Горанов и Бориславова. „Роля на премиера е да даде пълна свобода на действащите органи. Знам, че това е ново за някои органи и политици, но така ще функционира държавата занапред”, заяви шефката на кабинета на Кирил Петков. „Колегите от Европа много ясно заявяват, че са тук на една неутрална мисия, за да установят фактите и обстоятелствата и не могат да правят изявления преди те да бъдат събрани”.

„Аз не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата. За съжаление това е един от недостатъците, с които всяка една правова система трябва да се бори, ако иска да функционира правилно. Затова ние работим по този законопроект, който да обособи администрацията на европейската прокуратура от тази на българската прокуратура”, завърши Бориславова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички