Какво си казаха премиерът и Еди Рама

Външно вмешателство в двустранните отношения не е добра идея, каза Стефан Янев

Какво си казаха премиерът и Еди Рама | StandartNews.com

Европейският път на Северна Македония и Албания е открит, но рамковата позиция по отношение на Скопие показва, че нашите двустранни въпроси, които имаме да решаваме могат, да бъдат решени само на двустранна основа. Необходимостта от външно вмешателство не е добра идея. Това обяви премиерът Стефан Янев след среща с албанския му колега Еди Рама.

Янев обяви, че трябва път за диалог, така че това, което е декларирано до момента между София и Скопие да бъде потвърдено с реални действия. "Тази позиция е добре обяснена на европейските ни партньори", категоричен бе Янев.

Колегата му Еди Рама на първо място благодари за гостоприемството. За това, че членството на Албания минава през решаване на казусите между България и Северна Македония, той обяви, че няма да заемат страна.

Рама изтъкна, че държавата му е изпълнила всички условия. "Ние ще уважим в този момент всички приятели и приятелски страни, които трябва да разрешават въпроси помежду си. Лично вярвам, че това е нещо, което трябва да бъде решено между народите и лидерите на двете страни, не вярвам, че другите могат да земестят това, което двете страни може и са длъжни да направят. България като член на ЕС е зряла и разполага с всичко необходимо да помни кога е била в такова положение.

Албанският пример разкри, че по време на срещата е обсъден и моделът на страната му за малцинствата. "Всички подчертават факта, който подчертахте и вие, че българското малцинство в Албания се ползва с пълни права и се чувства много добре и може да развива своето културно наследство и това е пример как едно малцинство може да бъде важен мост между страните", обърна се Рама към Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай