Понеделник,

Какво ще става с ядрената енергетика у нас? Говори министърът

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
1541
Какво ще става с ядрената енергетика у нас? Говори министърът
A
A
A

Страната ни със сигурност ще върви към развитие на ядрената енергетика и то така, че да сме по-малко зависими от текущите доставчици на гориво, резервни части и технология, заяви в интервю за БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

Преди дни той се завърна от визита в САЩ, където обсъди възможности за сътрудничество в областта на енергетиката.

Конфликтът в Украйна изнесе на дневен ред необходимостта от реална диверсификация, подчерта министърът. Според него страната ни има достъп до терминали за втечнен газ и не планира изграждането на допълнителни извън тези, в които в момента участва.

Николов не каза категорично дали бихме могли да разчитаме на внос на втечнен газ от САЩ в случай на спиране на газовите доставки от Русия, но изтъкна, че не е невъзможно.

Проучва се ефективността на малките модулни реактори като евентуално се обсъжда дали може да се изгради подобна допълнителна мощност към АЕЦ "Козлодуй". За момента обаче няма категорични данни, че тази технология работи ефективно, стана ясно от думите на Николов.

По време на визитата си в САЩ енергийният министър е провел срещи с множество компании, от които очаква инвестиции у нас, свързани с проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, и прехода към "зелена енергия".

Предстои да се уточни съдбата на т.нар. "американски тецове" в Маришкия басейн. По думите на министър Николов е обсъждано разширяване на инвестиционния им потенциал в "по-зелена" посока.

Александър Николов заяви, че според него има проблем в ръководството на "Топлофикация – София" и контролът в дружеството. По думите му "Топлофикация - София" е пропуснала възможността да се модернизира, участвайки в проекти с европейско финансиране.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички