Вторник,

Какво се случва между Радев и Петков? Коментират политолози

От: Рачо Рачев -
3360
Какво се случва между Радев и Петков? Коментират политолози
A
A
A

„Премиерът има собствено виждане по определени въпроси. Естествено, когато президентът смята, че тези позиции не са възможно най-добрите и не защитават националния интерес, той реагира”, коментира пред Нова телевизия политическият анализатор Слави Василев по повод разменените вчера реплики между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев по проблеми като преговорите със Северна Македония и смяната на ръководството на "Булгаргаз".

„Вчера беше първият такъв казус. Всички ние сме сравнително учудени, защото очаквахме, че премиер и президент ще имат добър синхрон. Това обаче е бленувана истина, защото властта е в единия, докато в президента има огромна морална тежест”, каза Василев.

По думите му темата със Северна Македония е само първият подобен конфликт. „Очевидно е, че това е тема, която ще продължи да предизвиква различни позиции между Радев и Петков. Страхувам се, че там има възможност нещата да не се развият добре”, обясни Слави Василев.

„Тази размяна на остри реплики, критика и контранастъпление може би се случи по-рано, отколкото очаквахме, но пък това разбива на пух и прах пропагандата на предишните сили на статуквото, че „Продължаваме Промяната” е президентски проект и че е партия, чрез която президентът ще се опитва да управлява страната”, смята политологът доц. Иво Инджов.

Според него именно вчера се е видяло, че няма нищо такова и че между Радев и Петков има разминаване.

„Продължаваме Промяната” се случи ситуативно. Кирил Петков и Асен Василев се възползваха от своята популярност като служебни министри, направиха партия и спечелиха изборите”, категоричен бе Инджов.

„По принцип президентът няма интерес да търпи негативите на правителството, но надали той е планирал да бъде петият участник в него, стоейки на висотата на своя морален авторитет и използвайки голямата комуникационна власт, с която разполага президентската институция”, добави той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички