Вторник,

Какво предприе армията ни? Говори началникът на отбраната

От: Редакция -
3616
Какво предприе армията ни? Говори началникът на отбраната
A
A
A

Въоръжените сили се намират в пунктовете за постоянна дислокация и базиране, като извършват планова дейност за повишаване на готовността си и реагиране при кризи в национален и съюзен формат.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, в съвместно изявление с министър-председателя Кирил Петков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В него той посочи още, че влошаващата се среда на сигурност в Черноморския регион налага предприемането на мерки в отговор на криза. Формирования от всички видове въоръжени сили и командвания провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост за вземане на обосновани решения; поддържане на готовност за провеждане на мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни; подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на България и участие на контингенти от въоръжените сили в мисии и операции зад граница. В момента е в ход увеличаване на участието ни в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина. 

Адмирал Емил Ефтимов посочи, че в съюзен формат НАТО активира плановете за степенуван отговор за защита на страните от източния фланг на Алианса. Паралелно с това върховният командващ на силите в Европа е предприел редица мерки в отговор за повишаване готовността за възпиране и координиран съюзен отговор при ескалиране на кризата. В този контекст продължават ангажиментите на българските въоръжени сили по усилване на бдителността и поддържането на готовност за участие в съюзните дейности, както и активна поддръжка като страна-домакин. „В сътрудничество с останалите министерства и ведомства имаме готовност при необходимост да осигурим навременно придвижване на съюзни сили на територията на страната“, посочи в заключение адмирал Емил Ефтимов, цитиран от пресцентъра на МО.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички