Какво пишат световните медии за падането на кабинета

"Асошиейтед прес" отбелязва, че загубеният вот на недоверие може да се отрази на разширяването на ЕС

Какво пишат световните медии за падането на кабинета | StandartNews.com

Световните медии коментират снощния вот на недоверие. Провалът на кабинета поставя под въпрос газа за зимата, сочат още анализи. "След падането на правителството на Кирил Петков: предстоящ политически хаос в страната на фона на растящата инфлация и войната в Украйна", пишат журналисти.

"Гласуваният вот на недоверие тласка България към политическа несигурност." С такъв коментар излезе британският вестник "Гардиън", информира България Он Еър. Според публикацията харвардският възпитаник Кирил Петков, който е обещал да се бори с корупцията, е заел твърда проевропейска и пронатовска позиция след нахлуването на Русия в Украйна, което е необичайно становище за страна с традиционно приятелско отношение към Москва.

В публикацията на "Гардиън" се казва още, че създалата се ситуация може също да попречи на усилията на България да осигури стабилен приток на природен газ, след като Москва прекъсна доставките за страната.

А "Асошиейтед прес" отбелязва, че загубеният вот на недоверие може да се отрази на разширяването на ЕС, като забави още повече усилията на балканските страни за присъединяване към Съюза.

Според "Франс прес" и "Ройтерс" създалата се политическа обстановка изправя най-бедната страна от Общността пред риска от нови избори, които ще са четвърти от април 2021 година насам.

Агенция "ТАСС" пише в своя публикация, че в изказването си пред депутатите Кирил Петков е обвинил за разпадането на правителството лидерите на опозиционните партии и руския посланик в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай