Какво отчетоха министрите /ОБНОВЕНА/

Работим, казаха министрите. Обяснявайте повече, отсече премиерът

Какво отчетоха  министрите /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

 

По три минути даде премиерът Бойко Борисов на всеки минисктър да отчете резултатите за годината и да изложи приоритетите за догодина в последното заседание на кабинета за 2019-та.

Първа думата си взе вицепремиерът Екатерина Захариева, която побърза да внесе яснота за положението на нашите сънародници във Великобритания относно предстоящия Брекзит. „130 000 българи са получили статут на уседналост във Великобритания, което е 90% от пребиваващите“, увери първият ни дипломат. Като успехи за страната ни тя отчете новия ресор на българския еврокомисар Мария Габриел, както и избирането на Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд.

Вицепремиерът Томислав Дончев се похвали с добрата организация на отминалите през октомври избори за местна власт.  Той каза още, че България няма загубено европейско финансиране, договорени са 80 процента от финансовия ресурс по оперативните програми и имаме прозрачна система за управление на тези пари, посочи той. Сложна година с множество предизвикателства, направи прогнозата си за догодина Дончев.

Вицепремиерът Марияна Николова се похвали с икономическия растеж, който дава повод на младите хора да се завърнат у нас. За миналата година те са 16 хиляди, похвали се вицепремиерът по демографската политика. Тя направи сравнение, че през 2017 година те са били 13 000, а преди осем години - 5000. Вицепремиерът отчете работата си по киберсигурността. През тази година се работи по проект по единен модел за осигуряване на административни услуги - през него се правят 380 електронни услуги за гражданите и бизнеса.

През тази година беше сключен договор за нови изтребители, придобихме на-модерния самолет на Балканите, каза в своя отчет вицепремиерът Красимир Каракачанов. Работим и по другите проекти за модернизация на армията, за трета поредна година се увеличават доходите на военните. Обърна се тенденцията и броят на военнослужещите се увеличава. Това, което се случи през тази година в областта на отбраната, не се е случвало през последните 30 години, каза още министърът на отбраната. „И министър-председателят, и правителството направиха необходимото, за да бъде обърната негативната тенденция“, благодари силовият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който в отчета си за свършеното през годината наблегна на проектите за модернизация на Българската армия, както и увеличението на доходите на военнослужещите.

Финансовият министър Владислав Горанов, който има най-големи основания за гордост, беше далеч по-лаконичен. Открои като успехи финансова стабилност за държавата, намаляване на дела на сивата икономика, най-ниската контрабанда на цигари в ЕС, увеличени приходи в консолидираната фискална програма  и ниска безработица. Той припомни и новоокрития Център за споделени услуги на Световната банка, който вече работи на територията на София.

„Има устойчив тренд на преките чуждестранни инвестиции, които поддържат 3% от БВП“, допълни още финансовият министър.

Вътрешният министър Младен Маринов изтъкна постигнатите добри резултати в борбата срещу телефонните измамници като акцент в отчета си, което стана причина той да получи лично поздравление от премиера. „Страхотен бич за възрастните хора. Това е категоричен успех за МВР“, заяви Борисов. Освен това МВР шефът се похвали и с противодействието на битовата престъпност, както и добрата работа по охрана на държавната граница.

От заседанието отсъстваше икономическият министър Емил Караниколов, за когото Бойко Борисов припомни, че е пряко ангажиран с разрешаването на проблема с водата в Перник. „Караниколов седи в Перник, за да помага, заедно са с главния секретар на МВР “, отсече премиерът.

Регионалният министър Петя Аврамова  се похвали с големите инфраструктурни проекти, по които страната ни е работила през вече отминаващата година. Премиерът обаче прекъсна изказването и заръча: „Зимата е мека, не спирайте строителството. Максимално да се правят дейностите“.

Транспортният министър Росен Желязков отчете, че са направени редица ключови проекти, които са важни за сектора, сред които е концесията на летище София.

 Решимостта за промяна в Закона за съдебната власт и въпросът с отговорността на главния прокурор – това изведе на преден план министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

За енергийния министър Теменужка Петкова с най-голяма важност са проектите в областта на природния газ и електрическата енергия. Тя наблегна на „Балкански поток“, чийто първи етап приключи на 21 октомври с пускането в експлоатация на първите 11 километра от него. „В понеделник ще отидем да го видим“, даде новина премиерът.

„За първи път България успя да достави втечнен природен газ от алтернативен източник, включително от САЩ, което е реална диверсификация“, продължи Петкова. В областта а електроенергетиката тя се похвали с удължаването на живота на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ с 10 години, както и със старт на процедурата за АЕЦ „Белене“, който проект държавата иска да реализира на пазарен принцип.

 „Благодаря за подкрепата!“, обърна се тя към Борисов. „То не е за подкрепа, а за искреност“, отговори и той и продължи: „Когато са изчистени от корупционни схеми, защото за това беше спрян „Южен поток“ - заради корупция".

Борисов прекъсна възторжения отчет и за туризма. „Искам да вложите много усилия и да показвате археология, която излиза“, посъветва Борисов министърът на туризма Николина Ангелкова, която тъкмо обясняваше как страната се рекламира като атрактивна дестинация.

„Много пиари, много социолози, много политолози, а за производството има малко специалисти“, пък бе съветът му към заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева, която заместваше Красимир Вълчев..

Земеделският министър Десислава Танева припомни за общо 42-те огнища на Африканска чума по свинете, регистрирани у нас през 2019 година, както и за огромните усилия на правителството за минимизиране на щетите за животновъдния сектор.

След като изслуша министрите, Борисов хвърли бомбата като заяви, че обмисля всички ВиК дружества в страната да се обединят в едно държавно дружество. Повод за предложението на премиера е водната криза в Перник. „Можем ли да ги обединим в едно дружество, държавно? Помислете и то бързо, да не почнат да ни цъфват така кризи?“.

На изпроводяак  Борисов даде на министрите ключовите думи за догодина - максимална мобилизация, твърдост, честност и прозрачност. Обяснявайте всеки ден на хората какво се прави, за пореден път им натърти премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай