Какви тесли за съдебната власт готвят в парламента

Очакването е законопроектът да бъде внесен в парламента през февруари

Какви тесли за съдебната власт готвят в парламента | StandartNews.com

Подготвя се законопроект за изменение на Закона на съдебната власт, заедно с министерството на правосъдието работим усърдно, съобщи депутатът Атанас Славов от "Демократична България".

Според него акцентите по отношение на промените са няколко: промяна в начина на функциониране на ВСС; закриване на спецсъда и спецпоркуратурата; ограничаване на възможността на прокуратурата да извършва т.нар. общ надзор за законност; премахване на различни кариерни бонуси на членовете на инспекторатите към висшите съдилища.

"Очакването е законопроектът да бъде внесен в парламента през февруари - това са реформите, които са възможни през законодателна инициатива. Един много важен кръг реформи са възможни с конституционна инициатива", подчерта Славов.

Ключовият въпрос е дали парламентът ще може да започне преговори за конституционни промени и дали президентът ще внесе подготвения от екипа му проект за започване на конституционна инициатива или не.

"Демократична България" ще инициира създаването на временна комисия за обсъждане на конституционни промени, разбира се, в рамките на посочените от Европейската, от Венецианската комисия, ясно е какво трябва да направим", уточни Славов.

Въпросът е ще има ли политическа воля това да се случи в този парламент, като в преговорите трябва да участва и опозицията, обясни депутатът.

"Демократична България" гледа отвъд оставката на Иван Гешев, категоричен е Славов. Тя е дължима и ще бъде получена или поне ще бъде намерен механизъм, по който главният прокурор да носи отговорност.

"За да не е възможен втори Гешев или втори Филчев, трябва да има конституционни промени - най-високо ниво", категоричен бе Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай