Четвъртък,

Как ще растат пенсиите и остава ли ковид добавката? Шефът на НОИ

От: Рачо Рачев, кадър БНТ, архив -
1000
Как ще растат пенсиите и остава ли ковид добавката? Шефът на НОИ
A
A
A

Като реалистичен и изпълним определи Бюджет 2022 управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов. Бюджетът ще покрие всички решения за увеличаване на пенсиите, предвижда шефът на НОИ.

По думите му още в средата на годината е възможна извънредна индексация. "Това е политическо решение, в момента е създадена работна група към Министерството на труда и социалната политика, където участват и представители на НОИ, и представители на Министерството на финансите. Разиграват се и се обсъждат различни варианти, търси се най-доброто решение за хората", допълни Ивайло Иванов.

Според него ковид добавката рано или късно ще спре. "Има заявки, че ще се потърси вариант, в който ковид добавката да влезе в пенсиите, но все още няма решение", каза Иванов.

"За първи път имаме близо 2 милиарда и 400 милиона увеличение на средствата във Фонд "Пенсии", което е увеличение на бюджета с близо 20 процента в сравнение с миналата година. Минималната пенсия ще достигне 392 лева, когато тя бъде умножена с 6,1% на 1 юли, което е с 31% повишение спрямо 2021 година", заяви Иванов.

Според него с увеличаването на парите за майчинство, което съвпада с размера на минималната работна заплата, се възстановява едно правило, което Ивайло Иванов оценява като добро решение.

Той смята, че максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен, защото през последните 3 години не е увеличаван, като през тези 3 години с 42% е нараснал минималният, както и средният осигурителен доход, много се е доближила разликата между максималния и средния.

"Когато лице иска да се пенсионира неговата пенсия, освен от стажа, който той е извършил и годините, които е работил, зависи и от неговия доход, неговия индивидуален коефициент. Индивидуалният коефициент е средният осигурителен доход за страната към максималния, към дохода, към който той се е осигурявал. Това ще доведе до по-високи пенсии за лицата, които се осигуряват", добави Ивайло Иванов.

Поясни, че 227 000 души се осигуряват над 3000 лева и около 160 000 над 3400. В тази група не са само хора от IT сектора, но и такива от здравеопазването, банките и държавното управление.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички