Неделя,

Как ще опазят българския оранжериен домат? Отговаря министърът

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
255
Как ще опазят българския оранжериен домат? Отговаря министърът
A
A
A

Непрекъснато растящите цени на природния газ изправиха пред голямо изпитание оранжерийните производители. Това веднага породи опасения, че България може да остане без местни зеленчуци. Според министъра на земеделието Иван Иванов обаче има как да бъдат компенсирани земеделските производители.

"Ще настоявам за 9% ДДС на стоките от малката потребителска кошница. Това е част от нашата програма, но решението ще се вземе в коалиционен формат. Крайната дума има Народното събрание", заяви Иванов в интервю за НоваНюз.

Той призна, че зеленчукопроизводството търпи най-сериозни загуби от високите цени на газа и тока, особено оранжерийните производители. 900 хектара са заети с оранжерийни насаждения у нас, от тях 300 се отопляват, 200 хектара от тях са на газ. Голяма част няма да могат да произведат продукция, а там са заети много хора и може да се стигне до освобождаване на работна ръка.

Министърът каза още, че се провеждат много срещи с браншовете и с вериги магазини, като целта е да се разшири обемът на българските стоки във веригите. "Основното е да има български зеленчуци и плодове на пазара. Ние сме партньор на производители и преработватели", категоричен е той.

Като цяло земеделските производители ще бъдат компенсирани по няколко механизма - плащания de minimis и нотифицирана държавна помощ от бюджета. "Ние сме направили разчети за оранжерийното и зеленчукопроизводството, сега сме на етап преговори с Министерство на финансите, конкретната сума ще стане ясна по-късно. Борим се за сума от 150 милиона по нотифицирана помощ от така наречените COVID мерки, но още се преговаря. Очаквам Бюджетът да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание другата седмица. Плащанията не са със задна дата", съобщи Иванов.

Относно завареното в Министерството на земеделието Иван Иванов информира, че са констатирани нарушения в "Напоителни системи", освободено е ръководството заради липса на средства, липса на реакция при наводнения, неизпълнение на договори за ремонт и възстановяване на диги.

Министърът информира още, че на този етап критични язовири няма, но с новото ръководство ще се направи обективен анализ, защото не може да се разчита на заварените данни.

"Твърде е вероятно да се забрани износа на дървесина за трети страни. До края на януари целим да наситим пазара с дърва за битово потребление и да върнем цената на нивата от миналата година. До средата на февруари се надяваме цената на дървата за отопление да бъде нормална", заяви още Иванов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички