Събота,

Как Путин е променил България. Говори Иван Костов

От: Редактор -
1613
Как Путин е променил България. Говори Иван Костов
A
A
A

"Москва ще екстремизира с всички средства хибридната война, която води от 2014 г. срещу страните от НАТО".

Това заяви пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997-2001 г., и добави, че наблюдава руската пропагандна кампания в България от 2014 г. и е видял как тя е обърнала българското обществено мнение в "путиноманско, а не русофилско". Според него вече е късно да се борим срещу това.

Той посочи, че вече кибератаки са нанесли щети на публичните сайтове на правителството на Украйна:

"Кога НАТО ще се обедини и ще се реши да даде категоричен отпор - ще чака да нахлуват още батальонни бойни групи в Донбас от Русия или ще отговорят с тежки санкции, за които се говори, като виждат това, защото те виждат, че нахлуват руснаци в тези (украински) провинции. Преговорите нямат отношение към решаването на големия проблем. Всички мерки трябва да се вземат. ... НАТО ще бъде принуден да действа само ако бъде провокиран с руско нахлуване в Украйна".

Иван Костов прогнозира, че по-вероятно е Путин да не се осмели да извърши нахлуване в Украйна, защото няма нито един печеливш вариант за себе си.

В предаването "12+3" бившият премиер коментира българската позиция по кризата около Украйна, като определи решението за създаване на боен батальон, който да е под българско командване, като неуместни и неадекватни действия:

"Българските власти трябва да си дадат сметка, че нахлуване на Русия в Украйна ще застраши цялата европейска структура за сигурност - инвестиции, правни норми, гаранции, доставки, политически и социални баланси.

Във всички страни, които са силно зависими от руските енергийни доставки, а ние сме една от най-уязвимите страни, предвид и слабостта на политическата система и липсата на върховенство на закона.

Аз мислех, че тези въпроси ще се разискват на КСНС и президентът ще поиска поне единство на партиите пред едни такива рискове, за да не се случва така, че някои от партиите в управляващата коалиция ще останат верни на българо-съветската връзка и да скъсат коалицията. ... Обяснението е снишаване".

По думите на Иван Костов инфлацията в момента е породена от руската агресия спрямо Украйна:

"Русия престана да продава природен газ на борсата. Страните започнаха да пълнят запасите си, защото не знаеха какво може да се случи следващия месец. Затова скочиха цените. Цените в България произтичат директно от тази криза, в която се намира европейската система за сигурност - има несигурност и затова те растат".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички