Как министрите ще предадат властта

Парламентът гласува днес кабинета Петков

Как министрите ще предадат властта | StandartNews.com

Народното събрание се събира извънредно в 13 ч. днес, за да гласува правителството на Кирил Петков.

След това ще се състоят традиционните церемонии по приемане и предаване на постовете, съобщи БНР. Служебният премиер Стефан Янев ще предаде поста на новия министър-председател Кирил Петков, но ще остане в екипа му като инистър на отбраната. 

Специален вицепремиер или "супер министър" ще бъде Асен Василев, който ще се върне във финансовото министерство, което ръководеше в първия служебен кабинет "Янев". Бойко Рашков вече няма да е вицепремиер, но ще продължи да ръководи МВР.

Министерският съвет има  общо петима вицепремиери - двама от "Продължаваме промяната" и по един от всеки коалиционен партньор - "БСП за България", "Демократична България" и "Има такъв народ", съответно Корнелия Нинова, Борислав Сандов и Гроздан Караджов.

Икономическото министерство ще се раздели на две. „То ще бъде Министерство на икономиката и индустрията, а ще има ново министерство, което ще бъде на иновациите и растежа“, заяви Петков.

Даниел Лорер ще поеме иновациите и растежа заедно с Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, а Корнелия Нинова - индустрията.

 

Дигитализацията ще има отделен министър - Божидар Божанов от "Демократична България". Правосъдието също ще отиде в "Демократична България", като за министър е преложена Надежда Йорданова. Тя посочи като свои приоритети: „Закриването на специализираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на КПКОНПИ“.

Министерствата на външните работи и на спорта отиват при "Има такъв народ", съответно оглавени от Теодора Генчовска и Радослав Василев.

БСП ще отговаря за социалната политика чрез Георги Гьоков, за туризма - чрез Христо Проданов и за земеделието - чрез Иван Иванов.

В състава на Министерския съвет ще влязат още влязат още Калина Константинова от ПП като вицепремиер и Атанас Атанасов като министър на културата

Николай Събев ще отговаря за транспорта, а Асена Сербезова - за здравеопазването. Николай Денков е сред тримата кадри на втория служебен кабинет "Янев", които остават и в редовния кабинет. Неговият ресор се запазва на образование и наука.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай