Събота,

Как дипломата на Андрей Гюров се намери за секунди? Министърът

От: Рачо Рачев, сн. БНТ, архив -
4926
Как дипломата на Андрей Гюров се намери за секунди? Министърът
A
A
A

Три са степените на висшето образование в Европа - бакалавър, магистър и доктор. В момента, в който има "доктор", той е завършил най-високата степен и оттам нататък няма значение какво се е случвало преди това. С тези думи просветният министър Николай Денков отговори на съмненията на опозицията, че кандидатът за управител на БНБ Андрей Гюров няма диплома за магистър, въпреки че има докторска степен от Виенския университет.

"Той има легитимна диплома за "доктор", която е по-висока от "магистър", така че няма какво да се спори тук", категоричен е Денков.

В интервю за БНТ той поясни, че резултатът от проверката за дипломата на Андрей Гюров е излязъл в рамките на ден, тъй като Виенският университет разполага със списък на дипломантите си и проверката по същество е отнела минути.

"Бързата реакция се дължи и на високия обществен интерес. Ако беше за Каримански, щяхме същото да направим", увери министърът на образованието.

В коментар по друга актуална тема, Николай Денков каза, че екипът му вижда три основни проблема в съдържанието на учебниците:

  • висока академичност в текстовете, заради което в момента се правят проверки на учебните програми с цел изчистването им от тази тежест
  • децата не разбират често защо учат дадено нещо, заради което са необходими повече примери за практическото приложение на знанията
  • недостатъчно време за упражнения и изграждане на умения, заради което от МОН са поставили въпроса за удължаване на учебната година

Относно промените в матурите след 12 клас Николай Денков коментира, че вдигането на прага за оценка "Среден 3" е било необходимо, тъй като досегашният праг е бил неадекватен. "Идеята е, че трябва да знаете поне една трета от материала, за да получите тройка", аргументира се той.

По-големият брой въпроси с отворен отговор за сметка на тези от затворен тип пък ще са по-лесни за децата, които са обучени добре да мислят и които знаят, че трябва не само да възпроизвеждат знания, но и да изведат собствен извод. А така или иначе образованието трябва да върви в насърчаване на тези умения, коментира Николай Денков.

Министерството на образованието и науката в момента търси начин да осигури безплатен достъп на всички деца до качествени електронни уроци, допълни той. Целта е интерактивната форма на обучение да не е привилегия само на тези, които могат да си го позволят финансово.

След две години на ограничения заради пандемията от МОН ще се опитат да използват летните месеци за интеграция на децата. Програмата "Отново заедно" ще бъде активна и това лято. 90 млн. лева пък са отделени по друга програма за безплатни кръжоци по изкуства и спорт във всички училища в страната. В насърчаването на извънкласната активност на децата ще се включат и водещи български спортисти и хора на изкуството.

В седмицата преди пролетната ваканция делът на карантинираните заради COVID-19 ученици е бил едва 0,24%, изтъкна министър Денков.

Родителите, които се притесняват да пуснат децата си присъствено на училище по медицински или други основателни причини, могат да ползват самостоятелна подготовка или индивидуална форма на обучение.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички